Îndoielile cu privire la viitorul Euribor şi Libor au crescut după declanşarea mai multor scandaluri de manipulare, care au costat băncile implicate amenzi în valoare de mai multe miliarde de dolari şi mai multe bănci s-au retras din aceste paneluri.
Potrivit unui document de lucru al Parlamentului European, consultat de Bloomberg News, pe lângă forţarea băncilor să rămână în aceste paneluri, organismele de reglementare ar putea obliga şi alte firme să înceapă să contribuie cu date care să ajute la stabilirea indicatorilor de referinţă. Legislativul european intenţionează să includă noile prevederi într-un act normativ care va înăspri reglementările pentru indicatorii financiari, iar membrii comisiei de afaceri economice şi monetare vor spune la vot marţi această propunere.
Noile prerogative se vor aplica atunci când administratorul unui indicator critic se confruntă cu un adevărat exod al celor care trebuie să trimită date care să ajute la stabilirea indicatorului, exod care pune în pericol capacitatea acestui indicator de a măsura evoluţiile de pe piaţă sau realitatea economică. De asemenea, organismele de reglementare ar putea cere 'modificarea codului de conduită, metodologiei şi altor norme' în încercarea de a creştere reprezentativitatea şi soliditatea indicatorilor. În plus, noile norme ar putea forţa un administrator să continue să realizeze timp de un an un indicator la care are de gând să renunţe.
Parlamentul European intenţionează să păstreze o parte din elementele cheie ale propunerilor făcute în 2013 de Comisia Europeană. Executivul comunitar a stabilit atunci o serie de reguli generale cu privire la modul în care ar trebui administraţi indicatorii de referinţă, inclusiv măsuri pentru evitarea conflictelor de interese. Printre modificările adoptate de Parlamentul European, comparativ cu abordarea Comisiei, se numără şi extinderea definiţiei 'indicatorilor critici'. Potrivit planului Parlamentului, termenul ar acoperi toţi indicatorii de referinţă utilizaţi pentru tranzacţii de cel puţin 500 miliarde de euro şi a căror dispariţie ar avea un impact negativ semnificativ asupra pieţelor, stabilităţii financiare sau economiei.
Dobânzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeşte de la un grup de 16 bănci. Libor este un indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 300.000 de miliarde de dolari, fiind unul dintre cei mai urmăriţi indici din lume. Euribor este stabilit zilnic la Bruxelles de un grup de aproximativ 40 bănci, pe baza dobânzilor la care băncile estimează că se pot împrumuta între ele. AGERPRES