Banca Naţională a României (BNR) ar putea adopta un regulament potrivit căruia fiecare bancă să scrie în contractele de depozit faptul că banii sunt garantaţi la Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, în limita a 100.000 de euro, potrivit guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
‘Vom discuta în Consiliul de Administraţie cu Fondul de Garantare a Depozitelor şi eventual vom introduce un regulament prin care fiecare depozitar din România să ia cunoştinţă, să fie obligaţia băncilor din România, fie că sunt bănci cu capital românesc, de exemplu Banca Transilvania sau Banca Carpatica, sau cu capital străin Marfin sau BCR şi aşa mai departe, fie că sunt sucursale, cum este Bank of Cyprus, să treacă acolo un asterix care să spună: ‘Depozitul este garantat la…’ pentru a nu se invoca situaţii de tensiune şi faptul că persoana respectivă nu era în cunoştinţă de cauză. În cazul de faţă nu este motiv de panică pentru că planul de salvgardare din Cipru prevede, în mod clar, garantarea totală a depozitelor sub 100.000 euro. Şi în cazul Bank of Cyprus depozitele sunt garantate, acelea până în 100.000 euro. Aşa cum este legea în România şi cum funcţionează Fondul de Garatare a Depozitelor până în momentul X depozitele sunt garantate aşa cum există în banca respectivă. Nu se aplică modificări de dobândă şi aşa mai departe’, a spus Isărescu.
În acest context, guvernatorul băncii centrale a arătat că nu există motive de spargere a depozitelor.
‘În cursul dimineţii am primit ştiri că unii s-au apucat să-şi spargă depozitele. Nu cred că trebuie să avem grija lor, că au ei grijă de banii lor’, a explicat guvernatorul BNR.
Ciprul a evitat, recent, o intrare dezordonată în incapacitate de plată şi o ieşire nepermisă din zona euro acceptând cererile creditorilor internaţionali de reducere a sistemului său bancar supradimensionat, în schimbul unui pachet de asistenţă financiară de 10 miliarde de euro. Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat închiderea celei de-a doua mari bănci a ţării, Popular Bank of Cyprus, sub presiunea creditorilor conduşi de Germania, după o noapte de negocieri intense, care ameninţa să provoace noi turbulenţe pe pieţele financiare mondiale şi să reaprindă criza datoriilor.
Cyprus Popular Bank este prezentă pe piaţa românească prin Marfin Bank.
SURSA: Agerpres