Băncile nu s-au gândit prea mult să restructureze credite acolo unde exista o garanţie lichidă şi au executat imediat, iar plăţile făcute de FNGCIMM au crescut de şase ori anul trecut faţă de 2008, la 27 milioane euro, a afirmat preşedintele instituţiei, Aurel Şaramet.

„Plăţile au crescut de şase ori faţă de 2008, astfel încât anul trecut am plătit 27 milioane euro. Mai mult de jumătate, respectiv 55%, din aceste plăţi ale Fondului de Garantare au fost cauzate în primul rând de insolvenţe”, a spus Şaramet, în cadrul unui seminar organizat de FinMedia.

El a precizat că, pe măsură ce se va relua procesul de încredere între partenerii esenţiali ai procesului de creditare, se va ajunge să se renunţe la garanţiile Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

„Fondul de Garantare este tratat în mod reflex ca o manta de vreme rea, pentru că, în alte situaţii, băncile găsesc alte soluţii de a-şi garanta creditele respective”, a spus Şaramet.

Şaramet a adăugat că, în cazul a 14 dintre cele 28 de bănci comerciale cu care lucrează FNGCIMM, soldul între comisioanele încasate de instituţie în urma garanţiilor acordate şi plăţile făcute de Fond pentru garanţii este negativ.

„Am plătit mai mult decât am încasat la 14 bănci comerciale. (…) Sunt vreo cinci bănci dintre acestea al căror sold al creditelor garantate de Fond depăşeşte, ca plăţi, 35% din soldul împrumuturilor acordate. Ori, dacă statisticile nu ne mint, cel mai pesimist indicator pentru credite neperformante indică un nivel de 10%. De la 10% la 35%, parcă înseamnă altceva”, a spus preşedintele FNGCIMM.

El a precizat că cea mai mare parte a plăţilor s-a făcut pentru acele credite la care garanţiile Fondului reprezentau mai mult de 50-60% din structura garanţiilor.

„Pentru acele credite la care garanţiile Fondului au avut o pondere sub 45% nu s-a făcut nicio plată. Ca o concluzie putem spune că acolo unde a existat relaxarea unei încasări imediate – garanţia noastră e lichididă şi exigibilă în orice moment – băncile nu au stat prea mult să se gândească la o eventuală restructurare şi au executat imediat creditele”, a explicat Şaramet.

Preşedintele FNGCIMM a precizat că în 2010 s-au luat şi se vor mai adopta unele măsuri de a restricţiona această relaxare a băncilor cu privire la creditele garantate de instituţie cu mai mult de 50%.

SURSA: Mediafax