Băncile prea mari, al căror faliment ar dăuna sistemului financiar, trebuie încurajate, prin intermediul reglementărilor naţionale, să îşi simplifice structura în vederea reducerii riscurilor la care sunt expuse, potrivit recomandărilor Comitetului Basel, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Prăbuşirea Lehman Brothers, în urmă cu un an, a condus la criza financiară internaţională, în condiţiile în care banca americană de investiţii, cu activităţi transfrontaliere, nu a putut fi izolată de restul sistemului bancar.

Comitetul Basel pentru Supravegherea Bancară, format din băncile centrale şi autorităţile de reglementare din statele membre ale G20, a prezentat zece recomandări privind reducerea riscurilor sistemice şi rezolvarea problemei instituţiilor financiare considerate prea mari pentru a intra în faliment fără extinderea problemelor la nivel internaţional, a declarat preşedintele organizaţiei, Nout Wellink.

Planurile de simplificare a structurii băncilor ar putea contribui la schimbarea atitudinii în privinţa falimentului unor astfel de instituţii, dar criticii susţin că unele dintre acestea nu vor fi lăsate niciodată să cadă, indiferent de cadrul legal.

Juriştii din sectorul financiar consideră că oricât de bune ar fi planurile de protecţie, legile în domeniul insolvenţiei vor avea un caracter naţional până la redactarea unui tratat internaţional în domeniu.

Dacă autorităţile naţionale de reglementare consideră că structura unei bănci cu activităţi transfrontaliere este prea complicată, ar trebui să încurajeze simplificarea acesteia prin cerinţe sporite în domeniul prudenţial sau al capitalului, potrivit Comitetului.

Complexitatea unor bănci rezidă din faptul că acestea sunt prezente în mai multe ţări pentru a exploata diferenţele legislative şi fiscale.

Simplificarea structurilor ar scoate la iveală aceste avantaje şi le-ar afecta profiturile.

Recomandările Basel fac parte din eforturile mai largi de aplicare, la nivel naţional, a angajamentelor asumate în aprilie de liderii G20 şi reiterate în septembrie de miniştrii de Finanţe.

Miniştrii statelor din G20 au convenit redactarea unor planuri de urgenţă de către băncile mari, precum şi înfiinţarea unor grupuri de management al crizelor, destinate marilor companii cu activităţi transfrontaliere, în vederea consolidării cooperării internaţionale.

Propunerile urmează să fie aprobate la summitul G20 care va avea loc la Pittsburgh, Statele Unite, în perioada 24-15 septembrie.