După violenţele de la Frankfurt, din faţă Băncii Centrale Europene, de săptămâna această, o instituţie financiară mondială avertizează asupra riscurilor generate de politicile monetare practicate de băncile naţionale din întreagă lume.
Împreună cu inflaţia redusă, randamentele scăzute ale obligaţiunilor şi dobânzilor de referinţă pot împinge la limita stabilitatea economică şi politică de pe mapamond, avertizează experţii BIS, citaţi de cotidianul The Telegraph, potrivit Business24.ro.
Pentru specialiştii BIS este evident că trendul descendent al dobânzilor globale împinge ţările din toată lumea în teritorii neexplorate până în prezent.
S-a ajuns deja la situaţia în care datoria globală pe termen lung, în valoare de 2.400 de miliarde se tranzacţionează în piaţă la randament negative, investitorii ajungând să plătească bani din buzunar pentru "privilegiul" de a împrumută guvernele.
"După cum piaţă ne demonstrează pe zi ce trece, graniţele inimaginabilului devin extreme de elastice", comentează Claudio Borio, şeful departamentului Monetar-Economic din cadrul Băncii Reglementelor Internaţionale.