Băncile-mamă au retras finanțări de 1,4 miliarde euro de la băncile locale în 2013

Băncile locale s-au confruntat în prima parte a anului cu o presiune mare din partea finanţatorilor externi, în special din partea bancilor-mamă, în condiţiile în care sistemul bancar trece printr-un proces amplu de restructurare, iar creditele neperformante au sărit de 20%.

Potrivit datelor defalcate obţinute de Capital, băncile din România au rambursat efectiv peste 1,4 miliarde euro către finanţatorii străini în primele cinci luni. Datoria externă pe termen mediu şi lung a sectorului bancar a scăzut cu mai mult de 1,3 miliarde euro,  de la 16,83 miliarde euro cât era a finele lui 2012, până la 15,51 miliarde euro la sfârşitul lunii mai 2013. În acelaşi timp, datoria externă pe termen scurt a băncilor locale s-a redus cu 0,1 miliarde euro, de la 5,2 la 5,1 miliarde euro.
Din cele 1,3 miliarde euro cu cât s-a redus datoria pe termen mediu şi lung a sectorului bancar, 0,9 miliarde euro s-au regăsit în scăderea nivelului depozitelor nerezidenţilor, de la 7,8 miliarde euro, la 6,9 miliarde euro. Aceste depozite sunt în principal ale băncilor străine şi reprezintă una din formele de finanţare a fiicelor din România. O altă formă de finanţare a subsidiarelor din România sunt liniile de finanţare.
În total, datoria băncilor către finanţatorii străini a coborât la 20,6 miliarde euro în mai, de la 22 miliarde euro la începutul anului.
Practic, sectorul bancar a fost cel mai afectat de reducerea expunerii din partea finanţatorilor străinii, în vreme ce sectorul privat nebancar s-a arătat extrem de stabil.
Astfel, datoria externă pe termen mediu şi lung a sectorului privat nebancar s-a redus cu 0,27 miliarde euro, de la 28,11 miliarde euro la finele lui 2012, până la 27,84 miliarde euro la sfârşitul lunii mai. Totodată, datoria externă pe termen scurt a sectorului privat nebancar a urcat cu circa 0,4 miliarde euro, de la 13,9 miliarde euro, la 14,3 miliarde euro.
În ceea ce priveşte împrumutul de la FMI care a mers exclusiv către BNR, mai avem de rambursat 7,025 miliarde euro, după ce BNR a plătit în primele cinci luni peste 1,6 miliarde euro. La începutul anului, soldul era de 8,655 miliarde euro.
Deşi sectorul bancar şi-a redus expunerea faţă de finanţatorii externi, sectorul public şi-a crescut expunerea faţă de creditorii străini. Astfel, datoria externă termen mediu şi lung publică şi public garantată a crescut cu 4 miliarde euro în primele cinci luni, de la 25,1 miliarde euro, până la 29,1 miliarde euro.
Dacă sectorul bancar a rambursat 1,4 miliarde euro către creditorii externi, iar BNR încă 1,6 miliarde euro către FMI, statul s-a împrumutat suplimentar cu 4 miliarde euro, astfel că datoria externă totală a avansat cu 1 miliard euro în primele cinci luni, până la 99,97 miliarde euro.