Băncile au realizat depozite de 55 de miliarde lei la BNR

Băncile au realizat în ianuarie depozite pe termen foarte scurt la BNR în valoare de 54,99 miliarde lei (13,3 miliarde euro), nivel maxim după prima lună din 2007 şi aproape de suma plasamentelor realizate în întreg anul 2009, de 55,93 miliarde lei, potrivit datelor băncii centrale. Instituţiile de credit din România nu au mai făcut plasamante de valori aşa mari din luna ianuarie 2007, când au constituit depozite de 85,49 miliarde de lei. Ulterior, băncile au avut depozite lunare

Băncile au realizat în ianuarie depozite pe termen foarte scurt la BNR în valoare de 54,99 miliarde lei (13,3 miliarde euro), nivel maxim după prima lună din 2007 şi aproape de suma plasamentelor realizate în întreg anul 2009, de 55,93 miliarde lei, potrivit datelor băncii centrale.

Instituţiile de credit din România nu au mai făcut plasamante de valori aşa mari din luna ianuarie 2007, când au constituit depozite de 85,49 miliarde de lei. Ulterior, băncile au avut depozite lunare de maxim 10,13 miliarde de lei în 2008 şi de cel mult 10,38 miliarde de lei anul trecut.

La această valoare a depozitelor, banca cerntrală a plătit o dobândă de aproximativ 5 milioane de lei, echivaletul a 1,3 milioane euro.

Exces de lichiditate

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat, vineri, că banca centrală nu putea să reducă rezervele minime la pasivele în lei la cea mai recentă şediţă de politică monetară, întrucât există deja un exces de lichiditate în piaţă.

„Excesul de lichiditate a apărut peste noapte în luna ianuarie, după ce luna decembrie arăta deficite de lichiditate. Această situaţie s-a creat prin descărcarea poziţiilor lungi luate de-a lungul timpului. Asemenea mişcări considerăm că pot să fie surprinzătoare şi nu putem să le contracarăm. Nu ne luăm anagajamentul să contracarăm fiecare sentiment în piaţă”, a spus Isărescu.

Pe de altă parte, băncile nu au mai apelat în ianuarie la facilitatea de creditare, Lombard, pentru prima dată după luna mai 2009.

Instituţiile au împrumutat anul trecut 154,24 miliarde lei de la Banca Naţională a României prin facilitatea de creditare pe termen scurt, cu 73% mai mult decât suma contractată în 2008, în condiţiile în care numai în luna decembrie au luat peste 24 miliarde de lei.

Totodată, băncile au realizat în 2009 depozite în valoare de 55,92 miliarde de lei, cu 15,6% mai multe decât în 2008. Instituţiile de credit au constituit în 2008 depozite totale de 48,37 miliarde lei la banca centrală, de peste trei ori mai puţine decât în 2007.

Dobânzile BNR

Facilităţile permanente (de creditare şi de depozit) acordate instituţiilor de credit de către BNR sunt accesate la iniţiativa instituţiilor de credit. Băncile pot obţine lichiditate pe termen foarte scurt (overnight) prin facilitatea marginală de credit şi pot plasa la sfârşitul zilei resursele excedentare la banca centrală.

Dobânzile la facilităţile permanente sunt stabilite într-un coridor simetric de 4 puncte procentuale faţă de rata dobânzii de politică monetară, ceea ce înseamnă pentru luna ianuarie 2009 o rată de 11,5% pe an la credite şi de 3,5% pe an la depozite.