”Considerăm că pentru proiectele imobiliare de tip mall sau complexe rezidențiale există posibilitatea de restructurare și de salvare prin insolvență, dacă aceasta este accesată la timp. Principala problemă a acestor proiecte imobiliare o reprezintă supra-îndatorarea. Ea poate fi remediată rapid, concomitent cu stabilizarea operațională a proiectului, acolo unde este cazul. Soluționarea acestor două aspecte în paralel și cu asemenea eficiență se poate face numai în cadrul procedurii de insolvență. Nerezolvate, astfel de probleme se amplifică în timp și devine tot mai greu să fie aliniate ulterior corect la realitățile pieței. Tocmai de aceea este foarte important ca accesarea insolvenței să se întâmple în mod firesc și natural, fără amânări și ezitări dăunătoare”, a declarat Andreea Anghelof, asociat coordonator al Casei de Insolvență Transilvania.
În prezent, piața imobiliară din România este supra-încărcată de proiecte, iar acesta este unul dintre motivele pentru care afacerile imobiliare ajung să aibă dificultăți financiare. Nerezolvarea la timp a acestor probleme duce la deconectarea afacerii de la realitățile pieței și la pagube enorme pentru creditori.
CITR a gestionat insolvenţa singurelor trei malluri intrate în insolvenţă până acum şi mai are în portofoliu o serie de proiecte rezidenţiale. Spre exemplu, Tiago Mall din Oradea și City Mall din București au făcut obiectul unor tranzacții în ultimii doi ani în valoare totală de 47,8 milioane de euro plus TVA.
Printre proiectele aflate în portofoliul companiei se numără: City Mall București, Tiago Mall Oradea, Armonia Mall Brăila, Bellevue Residence Brașov, Alia Inmobiliaria București, Euroholding Timișoara, Tatarasi Arena Iasi și hotelurile Pantex Brașov, Hanul Piraților Năvodari, Tirol Poiana Brașov şi Pro Hotels București.