Băncile înscrie în programul „Prima Casă”, în special cele care au refuzat până în momentul de faţă semnarea convenţiei cu Fondul de Garantare, au reuşit să impună modificările solicitate în urma unor negocieri la care a participat inclusiv premierul Emil Boc.
Aşa cum a scris capital.ro încă de acum o săptămână, una dintre problemele rămase nerezolvate o reprezenta ipoteca de rangul I care era pusă pe apartamentele nou construite prin credit bancar. Pentru că una dintre condiţiile impuse de programul „Prima Casă” era instituirea unei ipoteci de rang I asupra imobilului ce urma a fi finanţat, se ajungea la un blocaj, pentru că nu pot exista două ipoteci de rang I asupra aceluiaşi imobil.
La discuţiile de astăzi de la guvern s-a decis modificarea convenţiei de garantare a creditelor contractate pentru cumpărarea unei locuinţe prin introducerea unei prevederi care să permită includerea în programul „Prima Casă” şi a apartamentelor nou construite prin credit bancar şi deja ipotecate.
Toate modificările convenite la discuţiile dintre bănci şi premier vor fi adoptate în şedinţa de guvern de mâine, printr-o ordonanţă de urgenţă.
Graba strică treaba
„Au fost bănci care s-au grăbit să semneze Convenţia cu Fondul (Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM – n.r.) care au făcut mai mult rău decât bine. Aceste bănci ştiau de problemele rămase nerezolvate, dar au sperat că vor fi rezolvate pe parcurs”, au declarat pentru capital.ro surse din interiorul sistemului bancar.
Potrivit acestora, până în momentul de faţă nicio bancă nu a acordat vreun credit strict după regulile impuse de programul „Prima Casă”, pentru că mai sunt încă lucruri neclare. „Programul continuă, în sensul că procesul de selecţie a dosarelor de credit merge înainte, dar acordarea efectivă a creditelor încă nu a avut loc”, mai spun sursele menţionate.
Printre băncile care încă nu au semnat convenţia sunt nume grele ale sistemului bancar autohton, inclusiv liderul pieţei bancare româneşti, BCR.
DETALII:
Citeşte şi Băncile impun renegocierea convenţiei cu Fondul de Garantare.
Citeşte şi Blocaj în negocierile dintre bănci şi Fondul de Garantare.