Băncile semnatare ale scrisorii de la Bruxelles şi-au redus expunerea pe România cu 1,2 miliarde de euro în perioada martie-octombrie, potrivit unor surse citate de Mediafax. Update: Băncile susţin că nu trebuie să-şi respecte angajamentele privind menţinerea expunerii dacă tranşele de la FMI sunt întârziate. "Angajamentele asumate de bănci sunt condiţionate de evoluţia acordului cu FMI. Mai exact, angajamentele sunt condiţionate de aprobarea de către Consiliul FMI a fi
Băncile semnatare ale scrisorii de la Bruxelles şi-au redus expunerea pe România cu 1,2 miliarde de euro în perioada martie-octombrie, potrivit unor surse citate de Mediafax.
Update: Băncile susţin că nu trebuie să-şi respecte angajamentele privind menţinerea expunerii dacă tranşele de la FMI sunt întârziate.
„Angajamentele asumate de bănci sunt condiţionate de evoluţia acordului cu FMI. Mai exact, angajamentele sunt condiţionate de aprobarea de către Consiliul FMI a fiecărei revizuiri trimestriale a acordului stand-by nu mai târziu de şase luni de la data programată iniţial pentru revizuire”, au declarat pentru Mediafax surse bancare prezente la întâlnirea de la Bruxelles a grupurilor financiare cu oficialii FMI, Comisiei Europene şi BNR.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Procentual, scăderea reprezintă 3,8% din totalul expunerii pe România de 31,5 miliarde de euro, înregistrate în martie, de cele mai mari nouă grupuri financiare active pe piaţă : Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit, care deţin 70% din piaţa din România.
„Expunerile au scăzut cu 600 milioane de euro în trimestrul al doilea şi cu încă 700 milioane euro din iunie până în septembrie, dar au crescut în luna octombrie cu 100 milioane de euro”, au declarat pentru Mediafax sursele citate.
După încheierea acordului de finanţare internaţională cu România, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au abţinut acordul scris al primelor nouă bănci străine în funcţie de activele deţinute în România să-şi menţină expunerile la nivelul înregistrat în luna martie a acestui an.
Cele nouă bănci străine s-au întâlnit, săptămâna trecută, la Bruxelles, cu reprezentanţi ai FMI, Comisiei Europene, Băncii Naţionale a României, BERD, Banca Mondială şi BEI unde au semnat al cincelea angajament care prevede aducerea expunerilor la nivelul dn martie.
Expunerea se calculează prin includerea tuturor împrumuturilor şi altor datorii ale entităţilor locale faţă de grup, respectiv subsidiare şi alte companii, soldul depozitelor plasate la instituţiile financiare financiare şi toate formele de capital cu care a participat grupul la subsidiare, din care se scad deşpozitele instituţiilor româneşti la grupurile – mamă şi alte datorii ale grupurilor la instituţiile financiare locale. Băncile raportează toate expunerile în euro, calculate la cursul de schimb valutar de la 31 martie 2009.