Băncile austriece au nevoie de bani în plus

Băncile austriece vor avea nevoie de o suplimentare semnificativă a capitalului, dacă noile reguli privind calitatea acestuia, convenite la nivelul G20, vor fi puse în aplicare din 2012, a avertizat, joi, banca centrală din Austria, transmite Reuters. Sectorul bancar austriac este printre cele mai puţin capitalizate din Europa, iar instituţiile de credit trebuie să se pregătească, în timp, pentru noile reguli, a declarat Andreas Ittner, director pentru stabilitate financiară şi con

Băncile austriece vor avea nevoie de o suplimentare semnificativă a capitalului, dacă noile reguli privind calitatea acestuia, convenite la nivelul G20, vor fi puse în aplicare din 2012, a avertizat, joi, banca centrală din Austria, transmite Reuters.

Sectorul bancar austriac este printre cele mai puţin capitalizate din Europa, iar instituţiile de credit trebuie să se pregătească, în timp, pentru noile reguli, a declarat Andreas Ittner, director pentru stabilitate financiară şi control la banca centrală.

„Capitalul suplimentar necesar este semnificativ, pentru piaţa austriacă. Rezervele de capital ale băncilor se află încă la un nivel redus, comparativ cu celelalte instituţii financiare europene”, a arătat Ittner.

7,7% faţă de 8%

Sectorul bancar austriac avea, în ansamblu, un raport între capital şi activele ponderate în funcţie de risc al capitalului de 7,7% la sfârşitul anului 2008, potrivit celui mai recent raport al băncii centrale privind stabilitatea financiară.
Analiştii de la Citibank estimează că sectorul bancar european are un raport similar.

Noile reguli stabilite de liderii G20 în septembrie, la Pittsburgh, nu impun o ţintă numerică, dar bancherii şi analiştii consideră că este nevoie de un raport de 8%.

Băncile pot face rost de bani

Ittner a spus că emisiunea de drepturi în valoare de 1,74 miliarde de euro efectuată de Erste Bank în noiembrie arată că majorarea capitalului este posibilă, iar băncile trebuie să facă acest lucru din timp, chiar dacă regulile precise, în acest domeniu, nu sunt cunoscute încă.

„Este important să ştim nu atât de cât capital mai este nevoie, ci faptul că au loc progrese şi vom fi gata la timp”, a spus el.
Una dintre regulile importante pentru băncile austriece va fi modalitatea de consolidare în contabilitate a capitalului subsidiarelor la care există acţionari minoritari.

În cazul în care capitalul deţinut de acţionarii minoritari este scos din cel consolidat al companiilor-mamă, atunci necesarul de capital al băncilor austriece va creşte semnificativ, a avertizat Ittner.

Activităţile băncilor Erste, Bank Austria (divizie a UniCredit) şi a Raiffeisen Zentralbank cu divizia sa Raiffeisen International depăşesc graniţele Austriei, fiind printre cele mai mari bănci din Europa emergentă.
Acest fapt a provocat temerea că statul austriac va fi nevoit să le susţină, când fostele ţări comuniste au intrat în criză, dar îngrijorarea s-a atenuat în urma sprijinului internaţional de care a beneficiat regiunea.

SURSA:Mediafax