"Expunerea băncilor austrice pe orice ţară din zona euro supusă unor riscuri mai mari este relativ redusă şi a continuat să scadă în ultimul an", a declarat directorul executiv al Băncii Naţionale a Austriei, Andreas Ittner.
"Cu toate acestea incertitudinile actuale din mediul internaţional continuă să prezinte o provocare formidabilă pentru sectorul bancar domestic", se mai arată în raportul semi-anual al Băncii Naţionale a Austriei.

La finele lui 2010 sectorul bancar din Austria avea o expunere combinată de şase miliarde de euro pe Grecia, Irlanda şi Portugalia. De asemenea, cele şase bănci austriece erau responsabile penrtu aproximativ 4,5 miliarde de euro din total.

Cu toate acestea Andreas Ittner a refuzat să discute în detaliu posibilele efecte ale unui default al Greciei, spunând doar că ‘impactul asupra băncilor austriece ar fi limitat’. La rândul său, directorul departamentului de stabilitatea pieţelor financiare, Philip Reading, a spus că banca Naţională a Austriei nu crede că un eventual default ar obliga o bancă austriacă să recurgă la o recapitalizare.

Potrivit ultimelor teste de stres derulate de OeNB, care în opinia instituţiei sunt în mare parte similare cu testele derulate de Uniunea Europeană, capitalul de rang 1 al celor şase mari bănci austriece ar urma să ajungă la 7,4% la finele lui 2012 în condiţiile unui scenariu de stres.
Ittner a spus că au fost demarate discuţii cu băncile penru dezvoltarea unui model de business care oferă suficiente provozioane de risc dar susţine şi creşterea economică, adăugând însă că deocamdată este mult prea devreme pentru a discuta nivelul capitalului suplimentar pe care băncile ar trebui să-l pună deoparte.
Printre băncile austriece cu expunere în România sunt Erste Bank prin BCR, Raiffeisen Bank și Volksbank.