Oficialul britanic a venit în Camera Comunelor să apere planul de austeritate ale guvernului, spunând că datorită acestui plan Marea Britanie este "un adăpost sigur" faţă de turbulenţele de pe pieţele internaţionale.

Osborne a dat asigurări că băncile britanice sunt bine protejate de orice revenire a crizei financiare.

"Pot confirma aprecierea Băncii Angliei, Autorităţii pentru Servicii Financiare şi ministerului de Finanţe că băncile din Marea Britanie sunt suficient de bine capitalizate şi deţin suficiente lichidităţi pentru a face faţă actualelor turbulenţe de pe pieţe. Avem planuri bine puse la punct pentru situaţii neprevăzute", a afirmat ministrul britanic de Finanţe.

Acesta a subliniat că actuala criză ‘a motivat complet’ programul guvernului de la Londra de reducere a deficitului.

George Osborne a cerut guvernelor din zona euro să furnizeze o soluţie mai cuprinzătoare a crizei datoriilor, inclusiv măsuri cum ar fi obligaţiuni comune, sau ‘eurobonduri’, ceea ce Germania a respins explicit.

"Acceptăm necesitatea unei integrări fiscale mai ample în zona euro, în timp ce ne asigurăm că nu facem parte din ea", a afirmat ministrul britanic de Finanţe.

Declaraţii oficialului britanic vin după ce Banca Angliei a redus estimările privind creşterea economiei Marii Britanii din cauza deteriorării perspectivelor economiei mondiale şi a avertizat asupra riscurilor legate de criza datoriilor din zona euro, care ameninţă redresarea ţării. Produsul Intern Brut al Regatului Unit va creşte anul acesta cu aproximativ 1,4%, faţă de o estimare precedentă de 1,8%, iar în 2012 creşterea va fi de aproape 2%, faţă de 2,5% cât s-a prognozat iniţial, a anunţat miercuri Banca Angliei.

Banca Angliei a avertizat că Marea Britanie se va confrunta cu o perioadă dificilă iar discuţiile pe tema unui nou program de relaxare cantitativă s-au intensificat, în condiţiile în care Banca centrală a lăsat dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5% timp de aproape doi ani şi jumătate.
SURSA: Agerpres