„Persoanele străine care vor să devină clienţii noştri nu trebuie să facă nimic special faţă de bulgari. Este de ajuns un buletin de identitate, un paşaport sau un carnet de conducere pentru a deschide un depozit“, ne-au explicat reprezentanţii Bulbank, cea mai mare bancă din Bulgaria, având ca acţionar majoritar Unicredit.
Bulbank are peste 1,3 milioane de clienţi dintr-o țară cu o populație de sub opt milioane de locuitori. Românii nu au dat încă năvală în Bulgaria  pentru a-şi plasa economiile, însă un astfel de fenomen nu este exclus. Recent, ministrul de finanţe al Bulgariei, Simeon Djankov, spunea că deja observat o creştere a intrărilor de capital în băncile bulgăreşti dinspre România şi Grecia. Cei de la Bulbank mai spun că presa locală a interpretat în fel şi chip declaraţia oficialului şi că a asaltat banca cu întrebări referitoare la evoluţia plasamentelor făcute de români în Bulgaria. Totuşi, răspunsul este unul singur: „Deocamdată, nu se observă o creştere a intrărilor de capital dinspre România şi Grecia, însă nu excludem că acest lucru s-ar putea întâmpla în viitor“.
Randamente aproape duble peste Dunăre
Nu doar dobânda este atractivă în Bulgaria, ci şi nivelul taxelor. Potrivit celor de la Bulbank, dobânda la depozitele persoanelor fizice străine este impozitată doar cu 10% faţă de 16%, cât este în România. În aceste condiţii, potrivit calculului revistei Capital, randamentul total al economiilor este de aproape două ori mai mare în Bulgaria faţă de ţara noastră. Astfel, în România, un depozit de 10.000 de euro constituit pe o perioadă de un an aduce, în cel mai bun caz, o dobândă totală de 350 de euro. Scăzând impozitul de 16% rămân doar 294 de euro. În Bulgaria, aceeaşi sumă plasată la dobânda medie de pe piaţă, adică aproape 6%, ar aduce după un an 600 de euro, din care dacă scădem impozitul de 10% rămân 540 de euro, cu aproximativ 250 de euro mai mult decât în România adică echivalentul unei diferenţe de randament de peste 45%.
În privinţa accesului la serviciile bancare din Bulgaria, din alte state membre ale Uniunii Europene sau chiar din Serbia (unde dobânzile sunt, de asemenea, la un nivel ridicat) acesta nu este cu nimic mai dificil decât în România. „Orice act de identitate care are fotografie este de ajuns pentru a putea deschide un depozit, un cont curent sau un cont de economii la banca noastră“, ne-au spus reprezentanţii Erste Bank, grup care deţine şi cea mai mare bancă din România, BCR. Bulgarii, italienii şi chiar sârbii confirmă aceeaşi situaţie. Pe lângă avantajele enumerate mai sus se mai pune problema comisioanelor care, cel puţin în Italia şi Austria sunt inexistente.