Clienţii băncilor pot acţiona în instanţă băncile comerciale care nu operează modificarea dobânzilor prin trecerea la indicii de referinţă sau cresc marja fixă, chiar dacă ANPC a emis alte puncte de vedere, întrucât acestea nu fac parte din lege, afirmă şeful Supravegherii BNR, Nicolae Cinteză. "Guvernul trebuie să modifice OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, măcar prin includerea opiniilor pe care ANPC le-a transmis băncilor, pentru că acele opinii nu pot mo
Clienţii băncilor pot acţiona în instanţă băncile comerciale care nu operează modificarea dobânzilor prin trecerea la indicii de referinţă sau cresc marja fixă, chiar dacă ANPC a emis alte puncte de vedere, întrucât acestea nu fac parte din lege, afirmă şeful Supravegherii BNR, Nicolae Cinteză.
„Guvernul trebuie să modifice OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, măcar prin includerea opiniilor pe care ANPC le-a transmis băncilor, pentru că acele opinii nu pot modifica legislaţia. Potrivit legislaţiei în vigoare acum, orice client se poate duce la bancă şi să ceară modificarea contractului prin calculul pornind de la referinţa EURIBOR sau ROBOR la care se adaugă marja practicată până atunci. Aşa spune ordonanţa, aşa vor judeca şi instanţele, iar fără modificarea actului normativ băncilor vor pierde în justiţie. Ordonanţa este clară: referinţa va fi indicele EURIBOR/ROBOR/LIBOR la care se adaugă marja băncii, care nu poate să crească”, a declarat pentru Mediafax directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a arătat într-un răspuns transmis Asociaţiei Române Băncilor că va permite băncilor să majoreze marjele fixe aplicate la creditele cu dobânzi variabile în derulare odată cu trecerea la referinţa EURIBOR/ROBOR/LIBOR, astfel încât să-şi poată menţină actualele rate, însă nu este de acord cu nicio compensaţie la eliminarea comisioanelor nepermise de lege.
DETALII:
Citeşte Cum a decis Protecţia Consumatorului să nu beneficiaţi de reduceri de costuri