Situaţia economiei globale a luat locul crizei financiare. Efectele îngheţării pieţelor de credit au început deja să-şi pună amprenta asupra economiei reale, astfel încåt băncile centrale au fost forţate să îşi schimbe politicile monetare. Banca Centrală Europeană a redus dobånda de referinţă la euro cu 0,50%, pånă la 3,25%.
Mişcarea a fost aşteptată, mai ales că, săptămåna trecută, Jean-Claude Trichet a trimis către pieţe un mesaj neobişnuit de clar în acest sens. Dacă, pånă atunci, toată lumea se aştepta deja la o reducere a dobånzii, faptul că Trichet nu a mai folosit un limbaj criptat a indus ideea unei reduceri cu 0,50%, în loc de 0,25%. Mai mult, la conferinţa de presă ce a urmat şedinţei BCE, Trichet a lăsat loc continuării seriei de reducere a dobånzii în perioada următoare.
Pe acelaşi trend s-a situat şi SNB, Banca Nationala a Elveţiei, care a redus dobånda francului la 2%. Însă, surpriza mare a venit de la Banca Angliei prin amplitudinea reducerii operate, 1,5%. Toate aceste schimbări de politici monetare au avut un argument comun, deteriorarea datelor macroeconomice, adică exact fenomenul de răspåndire a crizei în economia reală. Nici în SUA situaţia nu este mai bună. Raportul ADP (Automatic Data Processing) a arătat că, în octombrie, economia americană a pierdut, în sectorul privat, 157.000 de locuri de muncă, cu mult peste estimările analiştilor.
Urmarea: după raliul burselor generat de „efectul Obama“, indicii au intrat într-un picaj accentuat, pierzånd aproape 10% în doar două şedinţe de tranzacţionare. Sigur că, în aceste condiţii, piaţa Forex a fost volatilă: cotaţia EUR/USD oscilånd între 1,2525 şi 1,3116, GBP/USD, între 1,6423 şi 1,5562, iar USD/JPY, între 100,55 şi 97,47. Atenţia investitorilor se va îndrepta către raportul oficial despre şomajul din SUA. Piaţa a pus deja în preţ o reducere cu peste 200.000 a numărului locurilor de muncă şi o creştere a ratei şomajului la 6,3%, de la 6,1%, alimentånd speculaţiile că şi FED va reduce curånd dobånda la dolar.