Comisia bancară a Senatului a organizat miercuri o audiere la CBDC, condusă de senatoarea Elizabeth Warren. Warren a declarat că promisiunea criptomonedei de a stimula americanii nu a reușit să se materializeze. De aceea, guvernul trebuie să acționeze pentru a aborda o serie de probleme.
Consecinţe grave după implementarea criptomonedelor
„Criptomoneda a creat oportunități de a înșela investitorii, de a ajuta infractorii și de a înrăutăți criza climatică”, a spus Warren, potrivit Axios.
Rezerva Federală va lansa luna viitoare un document privind modul în care se gândește la un dolar digital. În primul rând, monedele digitale bancare centrale (CBDC) sunt o versiune digitală a dolarului, deci valoarea lor nu ar fluctua față de dolar.
Un CBDC este doar o versiune digitală a unei monede existente care este emisă, guvernată și susținută de o bancă centrală. CBDC-urile ar fi recunoscute ca bani legali, spre deosebire de Bitcoin.
Avantajele: ar permite mai multor oameni să devină parte a sistemului bancar, să reducă costul bancar și să crească rata de inovare a plăților. Un CBDC american ar putea contribui, de asemenea, la menținerea dominației globale a dolarului.
Care sunt riscurile
Unul dintre cele mai mari riscuri asociate cu CBDC ar fi legat de securitatea cibernetică. Securitatea datelor financiare pentru sute de milioane de oameni nu va fi ușoară. Instituțiile financiare se tem că băncile ar putea pierde o mare parte din baza lor de depozite.
„Este destul de probabil ca CBDC-urile să fie adoptate de multe țări”, a declarat Darrell Duffie, de la Stanford’s Graduate School of Business, pentru Axios. „Nu sunt sigur că sunt necesare. Acest lucru trebuie judecat pe baza celor mai bune modele CBDC care vor apărea”, adaugă Duffie.
Peste 60 de bănci centrale au analizat CBDC-urile din 2014, potrivit unui raport PwC din aprilie.