Tehnologia blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru de date în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor.
Consiliul de Administraţie al Rezervei Federale "recunoaşte potenţialul tehnologiei blockchain pentru a transforma modul în care participanţii de pe piaţă transferă, stochează şi menţin datele cu privire la activele digitale", a declarat guvernatorul Rezervei Federale, Lael Brainard, la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional care a avut loc săptămâna trecută la Washington, adăugând că "aceasta ar putea reprezenta cea mai semnificativă evoluţie din ultimii ani pentru sectorul bancar".
În ultimele luni, băncile centrale din Marea Britanie şi Canada s-au alăturat instituţiei similare din Singapore anunţând că studiază o posibilă utilizare a tehnologiei blockchain, dar au subliniat că o versiune digitală a monedelor naţionale este o chestiune pe termen lung. Însă, pe lângă emiterea monedelor naţionale, băncile centrale joacă alte două roluri importante: prezidează sistemul de decontare şi reglementează activitatea instituţiilor financiare de genul băncilor; iar în aceste calităţi băncile centrale vor elibera potenţialul inovator al tehnologiei blockchain. De exemplu, Banca Angliei a dezvoltat o versiune a tehnologiei blockchain care va fi utilizată în următoarea sa generaţie de echipamente de decontare.
Însă dacă băncile centrale sunt interesate să analizeze modul în care tehnologia blockchain le poate ajuta în rolurile lor de organisme de reglementare şi garanţi ai decontărilor, ele arată, în special în SUA, un interes scăzut în posibilitatea emiterii de versiuni digitale ale monedelor lor naţionale.
"Trebuie să facem progrese cu crearea unui dolar digital", a declarat consultantul Don Tapscott, adăugând că introducerea monedelor digitale va fi benefică pentru economie. Tapscott a citat un studiu al Băncii Angliei care arată că eliminare a 30% din fricţiunile în sistemul de plăţi ar duce la creşterea Produsului Intern Brut cu trei procente. Tapscott crede că monedele digitale sunt doar una din posibilele utilizări ale tehnologiei blockchain, pe care îl consideră baza pentru cel de al doilea Internet, o revoluţie tehnologică ce ar putea aduce beneficiile plăţilor digitale la două miliarde de persoane care în prezent nu au un cont bancar.
Cu toate acestea, Rezerva Federală americană adoptă o atitudine prudentă. Lael Brainard a ridicat unele semne de întrebare cu privire la securitatea tehnologiei blockchain care trebuie să respecte standardele organismelor de reglementare.