Băncile centrale vor cumpăra mai mult aur în acest an

Izbucnirea războiului din Ucraina (februarie 2022) a fost un motiv important pentru băncile centrale să cumpere aur. Într-un an, acestea au cumpărat peste 1.000 de tone, de două ori mai mult decât media anuală din ultimii zece ani.

Joi, prețul aurului a atins un nou record de 3.167,57 dolari americani pe uncie, după ce a crescut cu 19% de la începutul anului 2025 și cu 71% față de sfârșitul anului 2022.

Conform Consiliului Mondial al Aurului (WGC), în ultimul trimestru al anului 2024, când Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, băncile centrale au cumpărat cu 54% mai mult aur decât în aceeași perioadă a anului 2023, ajungând la 333 de tone.

Donald Trump
SURSA FOTO: Facebook, Donald J. Trump

„Băncile centrale din statele emergente păstrează în prezent aproximativ 10% din activele lor în aur. Ar trebui să păstreze 30% din activele lor în aur. Asta ar însemna ca băncile centrale să îşi majoreze rezervele de aur cu aproximativ 11.000 de tone. Incertitudinea cu privire la politica economică americană va persista timp de mai mulţi ani.

Din perspectiva băncilor centrale, incertitudinea înseamnă stimulente mai mici pentru a adăugat titluri de stat emise de Trezoreria americană în portofoliile lor şi mai multe stimulente pentru a reduce ponderea dolarului”, susţine analistul financiar BofA Michael Widmer.

analistul financiar BofA, Michael Widmer
Michael Widmer (SURSA FOTO: X)

Cererea de aur din partea băncilor centrale ar putea fi cea mai mare din ultimele decenii

Până acum, titlurile de stat americane și dolarul au fost considerate investiții sigure, în concurență cu aurul. Totuși, politicile comerciale ale lui Donald Trump, modul în care a gestionat războiul din Ucraina și relațiile tensionate cu Europa au tulburat echilibrul global.

Băncile centrale care aveau rezerve mici de aur vor încerca să cumpere mai mult. Din acest motiv, anul acesta, cererea de aur din partea băncilor centrale ar putea fi cea mai mare din ultimele decenii.

Inflația ar putea crește

Dacă prețurile cresc prea mult, companiile vor transfera costurile către clienți, iar muncitorii vor cere salarii mai mari. Acest lucru poate duce la o inflație și mai mare, ceea ce ar face ca aurul să fie și mai căutat ca o modalitate de a-și proteja averea.

Băncile centrale sunt al treilea cel mai mare cumpărător de aur, după industria bijuteriilor și investitori, reprezentând aproximativ 23% din cererea globală. De obicei, ele cumpără aur atunci când prețul scade și reduc achizițiile când prețul crește.

Analiștii financiari cred că, având în vedere că se așteaptă ca prețul aurului să crească, băncile centrale vor continua să cumpere aur. Totuși, ele ar putea alege să nu dezvăluie public achizițiile deoarece Donald Trump a amenințat că va impune taxe țărilor care reduc dependența de dolar.

Datele oficiale ale FMI arată doar 34% din estimările privind cererea de aur din partea băncilor centrale în 2024, conform WGC. Cifrele WGC arată că, în ianuarie 2025 și februarie 2025, băncile centrale au cumpărat 44 de tone de aur, Polonia și China fiind cei mai mari cumpărători.