Modificarea normelor de creditare impusa de Banca Nationala s-a suprapus, in mod nefericit, peste criza financiara astfel incat s-a intrat intr-un blocaj. Fluxurile de capital dinspre bancile-mama s-au redus semnificativ pana aproape de disparitie, in unele cazuri, astfel ca excesul de lichiditate de pe piata autohtona ramane doar o amintire frumoasa.In acest context, s-a ajuns la urmatoarea situatie: Banca Nationala si-a vazut visul cu ochii, respectiv blocarea ritmului alarmant, din punctul sa
Modificarea normelor de creditare impusa de Banca Nationala s-a suprapus, in mod nefericit, peste criza financiara astfel incat s-a intrat intr-un blocaj.
Fluxurile de capital dinspre bancile-mama s-au redus semnificativ pana aproape de disparitie, in unele cazuri, astfel ca excesul de lichiditate de pe piata autohtona ramane doar o amintire frumoasa.
In acest context, s-a ajuns la urmatoarea situatie: Banca Nationala si-a vazut visul cu ochii, respectiv blocarea ritmului alarmant, din punctul sau de vedere, al cresterii creditului care alimenta astfel deficitul de cont curent; pe de alta parte, bancile se vad in situatia de a nu isi mai putea exercita principala menire, respectiv creditarea.
Ca urmare, bancile autohtone au decis ca, prin intermediul Asociatiei Romane a Bancilor, sa ceara Bancii Nationale a Romaniei modificarea… modificarii, respectiv modificarea regulamentului privind creditarea populatiei care tocmai a fost modificat nu cu mult timp in urma.
„Efecte daunatoare”
„Aceste modificari se dovedesc a fi deosebit de daunatoare in ceea ce priveste continuarea creditarii in domeniul imobiliar. Dupa aplicarea testelor de stress, a noului algoritm, foarte, foarte, foarte putin clienti se mai pot califica”, sustine presedintele ARB, Radu Ghetea.
De asemenea, acesta sustine ca dobanda de politica monetara ar trebui ajustata „un pic in jos”.
„Am avut, in cadrul intalnirii cu premierul de saptamana trecuta, o serie de propuneri care vizeaza masurile pe care ar trebui sa le ia banca centrala. Rezervele minime obligatorii prea mari limiteaza creditarea. S-a dovedit, o data cu venirea crizei, ca nivelul actual a fost binevenit, dar daca vorbim de relansare, propunerea noastra este ca banii blocati in rezerve sa fie eliberati”, a mai spus presedintele ARB.