Firmele au un sold al creditelor angajate mai mic decât populaţia. Încep să mişte timid activitatea bancară, reuşind însă doar să-şi reînnoiască liniile de finanţare.

«În perioadă de criză, primele care înregistrează scăderi din punctul de vedere al facilităţilor de acces la finanţare sunt întreprinderile mici şi mijlocii», spune Ana Maria Mihăescu, şefa Misiunii IFC (divizie a Băncii Mondiale) în România. Încă din luna octombrie anul trecut, când au apărut primele semne ale crizei, IMM-urile s-au lovit de probleme. Economia reală a fost mai rapidă, sancţionând imediat domeniile afectate: imobiliar şi construcţii.

„Este normal ca băncile să nu mai accepte să dea credite pe retail şi imobiliare, ci să se îndrepte către domeniile industriale cu potenţial de creştere. Creditarea se va relua în curând, dar pe cu totul alţi parametri“, spune Valentin Lazea, economistul-şef al BNR. Domeniile identificate de acesta ca având potenţial de creştere în 2009 sunt producţia de farmaceutice, sectorul informatic şi alimentar. În acest context, este de aşteptat ca împrumuturile bancare să se orienteze mai mult spre lei  şi spre sectoarele prioritare, de genul celor menţionate de oficialul BNR.

Credite la CEC Bank de 300 de milioane de lei lunar

Pentru a ajuta finanţarea IMM-urilor, Guvernul a decis majorarea capitalului social al CEC Bank cu 900 de milioane de lei. „Soldul creditelor acordate de CEC Bank IMM-urilor a ajuns, încă de anul trecut, la 2,4 miliarde de lei, cu mult peste nivelul capitalizării care va veni de la stat, şi acest ritm va continua. Noi acordăm lunar credite noi de 250 – 300 de milioane de lei pentru IMM-uri“, spune Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank. Acesta precizează că instituţia sa finanţează cu precădere proiecte ale firmelor din agricultură, ale administraţiilor publice locale, dar şi proiecte care conduc la crearea de noi locuri de muncă. Când vine însă vorba de crearea de locuri de muncă în domeniul imobiliar, CEC are mai multe reţineri.

Finanţările consistente mai au de aşteptat

Aflate de mai mult de un an de zile în umbra creditelor pentru populaţie, cu un sold mai mic decât cel al împrumuturilor de retail, creditele persoanelor juridice au egalat pentru prima dată soldul acestora în luna ianuarie 2009. Statisticile BNR nu oferă, din păcate, o evoluţie detaliată a creditelor pentru IMM, întreprinderi cu un număr mediu de salariaţi mai mic de 250 şi o cifră de afaceri anuală de până la 50 milioane euro. Ritmul uşor mai accelerat de creştere a fost înregistrat în luna ianuarie 2009, după o stagnare evidentă în ultimele trei luni ale anului trecut.

Surse din piaţa bancară susţin că, în februarie şi martie, creditarea pentru IMM-uri a început să se mişte ceva mai bine, chiar dacă grosul creditelor aprobate de bănci în această perioadă nu sunt nici cofinanţări pentru proiecte de accesare a fondurilor europene, nici startup-uri sau împrumuturi contragarantate de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, ci simple linii de finanţare şi scontare a operaţiunilor curente. „Pentru a-mi reînnoi linia de credit pe care o am deschisă la această bancă încă din 1997, a trebuit să duc de trei ori mai multe documente decât în ceilalţi ani“, spune un reprezentant din piaţa de retail farmaceutic.

Când vine vorba de cofinanţare, majoritatea IMM-urilor se izbesc de reticenţa băncilor de a încadra unele proiecte în axele prioritare care oferă o finanţare mai substanţială din partea Comisiei Europene. Sunt preferate proiectele de mică anvergură, cu riscuri minime.

Preferate la capitolul finanţări bancare sunt IMM-urile de pe segmentul serviciilor medicale, segment identificat cu mare potenţial de creştere în acest an. În primele două luni, unele bănci au lansat campanii de promovare a  împrumuturilor pentru medici (Banca Transilvania şi Libra Bank) sau pentru fermieri (Raiffeisen şi Credit Europe). Credit Europe Bank, de exemplu, acordă credite fermierilor care beneficiază de Schema de sprijin de suprafaţă. Suma împrumutată nu va depăşi 70% din valoarea subvenţiei.

Cele mai „agresive“ oferte de creditare pentru IMM-uri vin însă de la Banca Transilvania şi, în curând, de la BCR, instituţii care beneficiază de împrumuturi BERD pentru a acorda astfel de credite. Majoritatea băncilor continuă să meargă însă mai mult pe oferte cu pachete de servicii bancare.

Costul Finanţării
• 19,51% dobânda medie la creditele în lei, cu 2% peste cea de la persoane fizice
• 7,63% la cele în euro, cu 1% mai puţin decât la populaţie

Prognoze optimiste

Potrivit Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), valoarea creditelor acordate micilor întreprinzători cu garanţia sa va cunoaşte un salt de un miliard de lei în 2009, înregistrând cea mai mare creştere de la înfiinţarea fondului şi până în prezent.

150-27439-10_g_50x95.jpg