Principalele bănci de dezvoltare şi instituţii financiare multilaterale ar putea injecta o sumă suplimentară de 1.000 de miliarde de dolari în economia mondială fără niciun impact negativ asupra ratingurilor lor, a apreciat marţi agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's.
S&P precizează că a analizat cât de mult ar putea să-şi crească creditarea cele 19 instituţii financiare multilaterale, cărora le atribuie un rating, fără a-şi pune în pericol propriile scoruri de credit, care deseori influenţează volumul împrumuturilor pe care le acordă. 'Pe baza rezultatelor, estimăm că, împreună, aceste instituţii financiare multilaterale ar putea acorde credite de 1.000 miliarde de dolari la nivelele actuale de rating. Această sumă reprezintă o creştere de aproape 72% comparativ cu creditele actuale, care sunt estimate la 1.500 miliarde de dolari', potrivit analiştilor de la S&P.
Analiza S&P a cuprins majoritatea principalelor instituţii financiare multilaterale din Africa şi Asia, alături de Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Inter-Americană de Dezvoltare. Cu toate acestea cea mai mare parte din noile credite ar urma să provină de la un număr relativ mic de instituţii. Doar cinci din cele 19 instituţii financiare multilaterale analizate de S&P ar putea să-şi dubleze expunerea, în timp ce alte instituţii nu au practic niciun fel de spaţiu de manevră. 'Credem că cea mai mare parte din această capacitate aparţine entităţilor care beneficiază de un rating 'AAA', care beneficiază şi de rezerve de capital de rating 'AAA'', precizează S&P făcând referire la fondurile pe care guvernele s-au angajat să le ofere acestor instituţii financiare multilaterale în caz de nevoie.
Împreună aceste cinci mari instituţii financiare multilaterale ar fi responsabile pentru aproximativ o treime din capacitatea suplimentară de 1.000 de miliarde de dolari. Însă trei din aceste cinci instituţii ar avea nevoie de acordul guvernelor care sunt principalii lor acţionari pentru a putea recurge la capitalul apelat, considerat tabu.
La reuniunea de primăvară a Fondului Monetar Internaţional, care se desfăşoară săptămâna aceasta, factorii de decizie ar urma să facă un apel vizând sprijinirea economiei mondiale iar băncile de dezvoltare sunt considerate a fi unul din canalele care ar putea să ofere acest sprijin prin majorarea creditării. AGERPRES