Bancile de stat au jumatate din piata

41 de banci comerciale functioneaza in sistemul bancar din Romania: una cu capital integral de stat - CEC, doua cu capital majoritar de stat - Banca Comerciala Romana si Eximbank, 30 cu capital privat, din care 24 au participatii majoritare sau integral straine, opt sucursale ale bancilor straine. Un capital social de 27.289,6 miliarde lei era inregistrat in sistemul bancar la finele anului 2001, echivalentul a 978,8 milioane euro iar activele totale insumau 344.822 miliarde lei, echivalentul a

41 de banci comerciale functioneaza in sistemul bancar din Romania: una cu capital integral de stat – CEC, doua cu capital majoritar de stat – Banca Comerciala Romana si Eximbank, 30 cu capital privat, din care 24 au participatii majoritare sau integral straine, opt sucursale ale bancilor straine. Un capital social de 27.289,6 miliarde lei era inregistrat in sistemul bancar la finele anului 2001, echivalentul a 978,8 milioane euro iar activele totale insumau 344.822 miliarde lei, echivalentul a aproape 12 milioane euro.
In ultimul deceniu, au fost critici care au acuzat reticenta conducerii Bancii Nationale de a dezvolta sistemul bancar, din punctul de vedere cantitativ. Realitatea a demonstrat ca sistemul bancar se dezvolta o data cu economia romaneasca. Intrarea investitorilor straini in piata romaneasca a atras si banci din tara lor de origine. De-a lungul timpului, in sistemul bancar au avut loc mutatii serioase, din punctul de vedere al naturii capitalului investit. Chase Manhattan a renuntat la investitia de aici, lasand locul Bancii Nationale a Greciei, General Electric si-a vandut participatiile la BancPost in favoarea investitorilor portughezi si a unei alte banci grecesti EFG Eurobank. A fost o vreme cand capitalul turc si cel grecesc s-au batut umar la umar pentru adjudecarea unor cote de piata importante in sistemul bancar. Esecul bancilor turcesti in tara de origine a spoliat si capitalul de origine turca existent in Romania. Ratarea afacerii grupului Bayindir in sistemul bancar din Romania prin caderea Bancii Turco-Romane a fost un pas in favoarea capitalului grecesc. Astazi intr-un top al bancilor, realizat din punctul de vedere al provenientei capitalului social, Austria detine suprematia, cu 21,7% din totalul capitalului social bancar si cu o pondere de 39,5% din capitalul privat strain investit in bancile prezente pe piata romaneasca. Olanda ocupa locul al doilea, cu 8,3% din capitalul social bancar, si 15% din participatiile straine in bancile care functioneaza in Romania, urmeaza apoi capitalul grecesc, cu 6,1%, respectiv 11,1%, Statele Unite ale Americii, cu 4,5%, respectiv 8,2% si Turcia cu o pondere de 4,1% in totalul capitalului social inregistrat in sistemul bancar si 7,5% din capitalul privat strain investit in banci. In ordine descrescatoare se situeaza Franta, Coreea de Sud, Italia, Marea Britanie, Monaco, Portugalia, Banca Europeana pentru Dezvoltare si Investitii.
Desi cantitativ bancile cu capital majoritar de stat (CEC, BCR si Eximbank) aproape nu conteaza, in sistemul bancar ele au un cuvant greu de spus, detinand o cota de 41,84%. Cele 24 de banci cu capital majoritar strain se opun celor trei societati bancare cu capital de stat cu o cota de piata de 55,25%. Activitatea bancara se concentreaza, insa, in jurul a cinci banci care impreuna detin 65,7% din activele sistemului bancar, 56% din credite, 82,3% din din titlurile de stat vandute de Ministerul Finantelor si 66,5% din depozitele atrase.
Tendinta in sistemul bancar este ca locul capitalului de stat sa fie luat, treptat, de capitalul privat, cu siguranta strain, data fiind dimensiunea celor trei societati bancare ramase in portofoliul statului. Privatizarea ultimelor banci de stat din sistem este un obiectiv negociat cu organismele internationale. Daca autoritatile isi vor respecta angajamentele pana la sfarsitul acestui an BCR ar trebui vanduta. Peste alti doi ani, CEC si Eximbank vor parcurge pasii spre privatizare.