Oficialul chinez nu a precizat şi valoarea estimativă a deficitului de capital pentru băncile din China.
Mulţi investitori se aşteaptă ca băncile chineze să revină anul acesta pe pieţele financiare pentru a-şi majora capitalul, prin vânzarea de obligaţiuni sau de acţiuni, după ce îngheţarea creditării în 2009/2010 le-a afectat capitalul.
Banca Centrală a Chinei a dat asigurări luni că va gestiona mai creativ uriaşele rezerve valutare ale ţării, care la finele lunii septembrie 2011 au atins nivelul record de 3.200 miliarde de dolari, pentru a asigura rezultate ‘efective’. De asemenea instituţia a promis reducerea controlului statului asupra stabilirii ratelor dobânzilor în China şi asupra pieţelor valutare, pentru a permite forţelor de pe piaţă să joace un rol mai mare.
‘Vor fi depuse în continuare eforturi pentru a gestiona rezerve valutare ale ţării într-o manieră mai eficientă’, se arată în declaraţia Băncii Chinei.
Statul chinez vrea să permită liberalizarea cursului yuanului până în 2015, când se va tranzacţiona cu mai puţine restricţii, pentru a permite realizarea ambiţiilor Chinei de a deveni un centru financiar global până în 2020.
Autorităţile chineze resping acum aprecierea mai rapidă a yuanului faţă de dolar, o decizie care, susţin analiştii, ar putea opri creşterea preţurilor, făcând petrolul şi alte produse din import mai ieftine în yuani. Beijingul a restricţionat aprecierea yuanului de la criza economică mondială din 2008, pentru a ajuta exportatorii să fie competitivi în afara Chinei.
Creşterea preţurilor reprezintă una dintre principalele preocupări ale guvernului chinez, care consideră că este necesar un control al acestora pentru a evita nemulţumirea socială, care ar putea genera revolte.
SURSA: Agerpres