Reprezentanţii UE, BCE şi FMI au încheiat, vineri, a cincea revizuire a economiei cipriote, anunţând că Nicosia face 'progrese relativ ridicate' după ce, anul trecut, a solicitat un pachet de asistenţă financiară, dar s-ar putea confrunta cu o perioadă dificilă.

Performanţa fiscală a Ciprului este în grafic, iar sectorul bancar a început să se stabilizeze, însă trebuie rezolvată problema nivelului ridicat al creditelor neperformante, care depăşeşte 50% din portofoliul de împrumuturi a băncilor, avertizează UE, BCE şi FMI.

Rezolvarea problemei creditelor neperformante ar sprijini redresarea economiei şi crearea de locuri de muncă, deoarece, în acest moment, băncile nu acordă prea multe credite, susţin reprezentanţii creditorilor internaţionali ai Ciprului.

Aceştia cer adoptarea rapidă a reglementărilor privind insolvenţa şi exproprierea, care ar duce la scăderea creditelor neperformante.

Economia Ciprului ar urma să înregistreze anul acesta un declin de 4,2%, însă ar reveni pe creştere în 2015, cu un avans de 0,4%.

La finele lunii martie 2013, Cipru a devenit a cincea ţară dintre cele 17 state ale zonei euro care a beneficiat de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania. În schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului financiar, Cipru va beneficia de împrumuturi în valoare de 10 miliarde de euro.

Planul este destinat să stabilizeze sistemul financiar cipriot şi, de asemenea, să ajute la relansarea economiei cipriote.

Agerpres