Biroul premierului a anunţat la Seul această interdicţie care va împiedica orice instituţie financiară să deruleze tranzacţii în monedă virtuală, adică să cumpere, să vândă sau chiar să deţină o criptomonedă. De asemenea, emisiunile de bitcoin ale companiilor sunt şi ele interzise. În schimb, tranzacţiile cu bitcoin sunt în continuare permise în Coreea de Sud şi nici o taxă specială nu a fost decisă pentru profiturile realizate în monede virtuale. 

Anunţul deciziei Guvernului de la Seul privind interdicţia utilizării bitcoin a dus la o cădere de aproape 5% a cotaţiei bitcoin pe Bithumb, cea mai mare piaţă pentru această monedă în Coreea de Sud. 

Coree de Sud este o piaţă importantă pentru bitcoin deoarece această ţară este responsabilă pentru aproape 20% din tranzacţiile mondiale în această monedă virtuală, adică de zece ori mai mult decât este ponderea PIB-ului Coreei de Sud în economia mondială. 

Aproape un milion de sud-coreeni, în special mici investitori, deţin bitcoin, iar cererea de bitcoin este atât de puternică în această ţară încât preţurile pentru această monedă virtuală sunt cu 20% mai mari decât cele practicate în SUA, prima piaţă mondială pentru bitcoin. 

Cripto-moneda Bitcoin s-a apreciat cu peste 50% în ultimele săptămâni şi în prezent se apropie de pragul de 17.000 de dolari pe unitate. Duminică bitcoin a depăşit o etapă important după ce au început tranzacţiile cu contracte futures în bitcoin la bursa americană Chicago board options exchange (Cboe), investitorii mizând pe aprecierea acestei monede virtuale care suscită totui temeri privind o posibilă bulă speculativă. 

Ascensiunea meteorică a Bitcoin, de la mai puţin de 1.000 de dolari la începutul anului la aproape 17.000 de dolari în prezent, a atras atenţia autorităţilor de reglementare din întreaga lume. Anumiţi bancheri şi economişti, printre care şi laureatul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, au apreciat că această cripto-monedă ar trebui interzisă. 

Tehnologia Blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacţiile sunt arhivate şi autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deţinător al informaţiei, după cum explică specialiştii în domeniu. 
Agerpres