Instituţiile de credit spun că planul croat pentru conversia în euro a creditelor denominate în franci le provoacă pierderi.
Băncile afectate de planul Guvernului croat privind conversia în euro a creditelor denominate în franci elveţieni intenţionează să demareze o acţiune în justiţie împotriva autorităţilor de la Zagreb, a declarat astăzi o sursă din interiorul unei bănci, transmite Reuters. Sursa citată a adăugat că băncile vor trimite această dispută spre arbitraj la Centrul Internaţional de soluţionare a litigiilor de investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială.
Săptămâna trecută, executivul de la Zagreb a propus conversia în euro a acestor credite, iar costurile să fie suportate în întregime de către bănci. În replică, un număr de opt bănci croate au cerut Guvernului croat să deschidă un dialog în vederea găsirii unei soluţii. "Până acum, Guvernul nu a dat niciun semn că este dispus să discute sau să negocieze cu băncile. În consecinţă, băncile vor începe să pregătească acţiunile în justiţie şi vor trimite o înştiinţare preliminară privind demararea unei proceduri de arbitraj în conformitate cu tratatele bilaterale de investiţii semnate de Croaţia", a declarat sursa.
Cele opt bănci care au invitat Guvernul croat la discuţii sunt diviziile locale ale băncilor austriece Erste Bank, Hypo Alpe-Adria şi Raiffeisenbank, alături de Zagrebacka Banka, controlată de grupul italian UniCredit, PBZ, divizie a băncii italiene Intesa Sanpaolo, grupul bancar rus Sberbank, Splitska Banka, deţinută de grupul bancar francez Societe Generale şi divizia locală a grupului bancar ungar OTP. Anterior, băncile au informat că o soluţie sustenabilă din punct de vedere legal ar fi una voluntară şi bazată pe criterii clar definite precum şi pe împărţirea costurilor.
Banca Centrală a Croaţiei, care şi-a exprimat şi ea unele rezerve faţă de planul Guvernului, a anunţat zilele trecute că va face tot ceea ce este posibil pentru a păstra stabilitatea sistemului bancar. De asemenea, Ministerul de Finanţe din Austria a cerut autorităţilor croate să revizuiască planurile privind conversia creditelor în franci, apreciind că acesta încalcă acordurile bilaterale privind protecţia investiţiilor.
Parlamentul croat este posibil să adopte legea Guvernului în următoarele săptămâni, iar documentul ar urma să intre în vigoare de la 30 septembrie. Aproximativ 55.000 de croaţi au credite denominate în franci elveţieni în valoare de aproximativ 25 de miliarde de kuna (3,73 miliarde de dolari). Majoritatea acestor credite au fost contractate în anii 2000, când multe persoane din Europa Centrală şi de Est au fost atrase de dobânzile reduse la creditele în franci. Între timp însă, aprecierea semnificativă a francului a dus la creşterea costurilor cu rambursarea creditelor în franci, iar guvernele din regiune au început să caute soluţii la această problemă.
Sursa: AGERPRES