Este pentru a doua oară în decursul ultimelor trei săptămâni când băncile din Egipt îşi reiau activităţile după protestele de masă care au condus la căderea regimului Hosni Mubarak. Precedenta tentativă de redeschidere a băncilor a durat doar o săptămână.
Redeschiderea băncilor este crucială pentru revenirea la normalitate atât pentru populaţia Egiptului cât şi pentru economia locală, afectată de 18 zile de turbulenţe. Guvernul de la Cairo a estimat că pierderile totale provocate de protestele de stradă se ridică la peste 10 miliarde de lire egiptene (1,7 miliarde de dolari), peste jumătate fiind legate de sectorul turismului, vital pentru economia Egiptului.
Tot duminică, pentru prima dată în ultimele trei săptămâni, au fost redeschise pentru public Muzeul Egiptean din Cairo şi piramidele de la Gizeh, ambele importante destinaţii turistice.
De asemenea, aproximativ 15.000 din cei 24.000 de angajaţi ai celei mai mari uzine din Egipt, Misr Spinning and Weaving, au reluat şi ei lucrul duminică după ce au obţinut o majorare salarială de 25% şi concedierea unui responsabil implicat într-un dosar de corupţie. Misr Spinning and Weaving este cea mai mare uzină textilă din Egipt, domeniu care asigură locuri de muncă pentru 48% din populaţia activă a Egiptului.
În schimb, bursa de valori de la Cairo a rămas închisă duminică. Este pentru a treia săptămână când bursa de la Cairo este închisă, oficialii instituţiei precizând că vor anunţa în curând o dată la care va începe revenirea graduală la funcţionare normală.
Banca egipteană de investiţii EFG-Hermes estimează că economia egipteană se va contracta cu 2,5 procente în anul calendaristic 2011, în timp ce Beltone Financial, o altă bancă de investiţii, mizează pe o contracţie de 3,5 procente în exerciţiul fiscal 2010-2011. Comparativ, în urmă cu doar două luni, guvernul de la Cairo miza pe o creştere de aproape şase procente în anul fiscal 2010-2011.
Sursa: Agerpres