Vânzarea de active ar reduce furnizarea de credite către statele de la periferia zonei euro cu 9% până la sfârşitul anului viitor, afectând creşterea economică.

‘În ciuda multor măsuri importante adoptate deja de autorităţi, această agendă rămâne incompletă, expunând zona euro unei spirale descendente de ieşiri de capital, temeri privind prăbuşirea zonei euro şi declin economic’, se arată în Raportul privind stabilitatea financiară globală realizat de FMI.

Vinals, directorul Departamentului pentru pieţele monetare şi de al FMI a avertizat că problemele din Europa ar putea servi ca lecţie pentru statele puternic îndatorate, cum ar fi SUA şi Japonia, care întârzie adoptarea politicilor necesare de ajustare.

‘Nu ar trebui să permitem ca actualele condiţii de pe pieţe, care s-au îmbunătăţit, să ducă la un fals sentiment de siguranţă’, susţine oficialul FMI.

Conform actualelor politici, FMI estimează că băncile europene vor vinde active de 2.800 miliarde de dolari între trimestrul trei din 2011 şi sfârşitul lui 2013, mai mult decât s-a estimat în aprilie – 2.600 miliarde de dolari.

Şi dacă autorităţile europene nu-şi vor îndeplini promisiunile de stabilire a unui organism comun de supervizare bancară, iar ţările de la periferia zonei euro nu vor continua programele de ajustare, costurile ar putea fi chiar mai ridicate, la 4.500 miliarde de dolari, cu efecte suplimentare asupra şomajului şi investiţiilor iar furnizarea de credite către statele de la periferia zonei euro ar scădea cu 18%.