Modificări pe piaţa muncii din Germania! Instituţiile bancare din această ţară sunt în avangarda unei mişcări globale care ar putea modifica, în mod permanent, modul în care lucrează bancherii.

Astfel, în condiţiile în care tot mai mulţi angajaţi lucrează de acasă, băncile din Germania îşi reduc rapid suprafeţele de birouri.

Se renunţă la spaţii de birouri ce găzduiau mii de angajaţi

Deutsche Bank AG, liderul pieţei locale, a eliberat mai multe etaje într-o clădire de birouri unde munceau circa 1.000 de angajaţi de-ai săi. HSBC Germany renunţă la şase clădiri de biruri separate din Dusseldorf pentru a muta toţi angajaţi într-un nou sediu central, cu o suprafaţă echivalentă cu jumătate din suprafaţa celor şase clădiri.

Divizia BNP Paribas din Frankfurt va reduce spaţiul de birouri pentru a acoperi doar 60% din personal. Băncile regionale DZ Bank AG şi BayernLB analizează şi ele planuri similare, notează jurnaliştii de la Bloomberg.

Băncile din celelalte state europene au adoptat şi ele programe generoase de muncă de acasă pentru perioada post-pandemie, însă ritmul cu care băncile din Germania îşi transformă spaţiile de birouri le scoate în faţă. Mai mult, aici există o diferenţă mare între Europa şi Statele Unite, unde nume importante din industria bancară, precum Goldman Sachs Group Inc., păstrează în continuare modelul muncii de la birou.

Dror Poleg, copreşedinte la Urban Land Institute’s Technology & Innovation Council din New York: “În timp ce băncile americane au fost clare cu privire la revenirea la cultura muncii de la birou, băncile germane şi-au manifestat disponibilitatea faţă de telemuncă şi discută deschis despre renunţarea în masă la spaţiile de birouri.”

Cele mai multe bănci din Europa le permit acum angajaţilor să lucreze 2-3 zile/săptămână de acasă

Diminuarea suprafeţei de spaţii de birouri este posibilă graţie noii deschideri faţă de telemuncă. Majoritatea băncilor din Europa au anunţat programe de lucru flexibile care permit celor mai mulţi angajaţi să lucreze de acasă pentru 2-3 zile/săptămână. Ca urmare, multe bănci au făcut trecerea de la un model în care staţiile de lucru sunt alocate cu caracter permanent la un model în care angajaţii preiau un birou care este disponibil atunci când vin la birou să lucreze.

Reducerea spaţiilor de birouri este, de obicei, un proces lent, deoarece multe bănci încheie contracte de închiriere pentru perioade de până la zece ani sau chiar mai mari, iar încheierea anticipată a acestor acorduri declanşează plata unor despăgubiri. În plus, multe bănci au decis recent ce procent de muncă va putea fi realizat de acasă şi care sunt rolurile pentru care acest gen de muncă este adecvat, ceea ce înseamnă că abia de acum încolo vor putea să îşi planifice necesarul de spaţii de birouri.

În Germania, multe bănci se confruntă cu presiuni intense pentru a reduce costurile şi au identificat zona închirierii şi întreţinerii spaţiilor de birouri drept un posibil domeniu. Aceste cheltuieli sunt de obicei printre cele mai mari costuri pentru bănci, după salarii şi cheltuieli cu IT.

Sursă foto: Pixabay