Băncile din Grecia cer investitorilor să schimbe titluri de valoare pe acţiuni

Băncile elene s-au întâlnit cu câţiva deţinători de obligaţiuni şi au discutat posibilitatea unor 'debt swaps' (conversia unor datorii mai vechi în acţiuni sau participaţii la capital), pentru a-şi repara bilanţurile, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Eurobank Ergasias şi Alpha Bank vor să ceară investitorilor să schimbe titluri de valoare, de un miliard de euro şi, respectiv, 1,94 miliarde de euro, în schimbul acţiunilor. National Bank of Greece (NBG) ar putea, de asemenea, să ia în considerare conversia unor datorii mai vechi în obligaţiuni, în funcţie de preţul pe care îl va obţine din vânzarea subsidiarei din Turcia, Finansbank, susţin sursele.

Joi, al doilea grup bancar elen, Piraeus Bank, a lansat o ofertă de schimb pentru deţinătorii de obligaţiuni, pentru a-şi majora capitalul, afectat de mediul economic dificil din Grecia. Deţinătorii de titluri de valoare de 1,1 miliarde de euro (1,26 miliarde de dolari) pot schimba câteva obligaţiuni sau toate pentru recipise non-transferabile, a anunţat Piraeus Bank. Investitorii vor primi numerar sau acţiuni în schimbul recipiselor. Oferta a fost făcută pentru majorarea bazei de capital, a informat Piraeus. 

Purtătorii de cuvânt de la Eurobank şi Alpha Bank au refuzat să comenteze informaţia. Purtătorul de cuvânt al NBG, cel mai mare grup bancar elen, a declarat că banca nu are astfel de planuri în viitorul apropiat. 

BCE a decis să deruleze noi teste de stres în rândul băncilor elene pentru a şti cu exactitate care este necesarul lor de capital şi pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia. Conform prevederilor celui de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 – 25 miliarde de euro pentru recapitalizare. 

Anul trecut, trei bănci greceşti prezente şi pe piaţa din România – National Bank of Greece (NBG), Eurobank şi Piraeus Bank – nu au trecut testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană. Doar Alpha Bank a îndeplinit cerinţele referitoare la menţinerea un capital core Tier 1 de cel puţin 8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii trei ani şi un capital de cel puţin 5,5%, potrivit unui scenariu advers. Potrivit testelor BCE, Alpha Bank ar avea un capital core Tier 1 de 13,8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii trei ani şi un capital de 8,1%, potrivit unui scenariu advers. 

În ceea ce priveşte Piraeus Bank, a doua mare bancă din Grecia, aceasta a îndeplinit cerinţele de capital în cazul scenariului de bază cu un nivel de capital core Tier 1 de 9,03%, dar nu şi cele referitoare la scenariul advers, cu un nivel de capital core Tier 1 de 4,39%. 

De atunci, situaţia băncilor elene s-a înrăutăţit, din cauza declinului economiei şi a majorării creditelor neperformante, astfel încât vor avea nevoie de a treia recapitalizare din 2010, când Grecia a avut nevoie de asistenţă financiară pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. 

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) – principalul acţionar al băncilor elene – este instituţia care s-a ocupat de recapitalizarea acestor instituţii. Piraeus Bank, Alpha, National Bank of Greece şi Eurobank, care împreună controlează aproximativ 91% din industria bancară grecească, au fost sprijinite de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional care, în cadrul precedentelor programe de asistenţă financiară pentru Grecia, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curăţarea sectorului bancar elen. 

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România. 

AGERPRES