Instituţiile financiare europene prezente în Ungaria s-au angajat să recapitalizeze filiale de aici. Moneda locală nu încetează să se deprecieze.

Salvarea Ungariei: acesta este angajamentul pe care l-au luat miercuri cele mai mari bănci occidentale, supuse la o mare presiune de către Fondul Monetar Internaţional şi de Comisia Europeană, în scopul de a evita un nou dezastru financiar, după cel din Islanda din 2008.

Băncile austriece Erste şi Raiffeisen, italienii de la Intesa Sanpaolo şi Unicredit, precum şi germanii de la Bayerische Landesbank, care formează aproape întregul sistem financiar ungar, s-au angajat să recapitalzeze filialele de aici, pentru a jugula hemoragia investiţiilor străine şi devalorizarea forintului.

Cele şase bănci, care au participat săptămâna aceasta la reuniunea Grupului European de Coordonare Bancară de la Bruxelles, au publicat un comunicat în care au afirmat că există tot interesul, atât al lor cât şi al Ungariei, de a a lucra într-o manieră coordonată pentru a depăşi criza şi de a reda încrederea investitorilor.

La începutul aestei săptămâni, agenţia de rating Moody’s a revizuit în scădere ratingul acordat celor opt instituţii financiare din Ungaria din cauza deteriorării rapide a modului lor de funcţionare.

Estimările privind evoluţia economică a ţării vecine se învârt în jurul unei scăderi de 6,7%.

SURSA: „Le Temps”