Băncile din România, Ungaria şi Bulgaria sunt cele mai vulnerabile din Europa de Est la orice revenire a crizei, deoarece volumul creditelor neperformante rămâne ridicat iar creşterea economică lentă opreşte creditarea, a declarat Michael Steinbarth, director în cadrul agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, transmite Bloomberg.
Băncile nu se descurcă foarte bine, şi anume din punctul de vedere al datelor privind calitatea activelor bancare, în România, într-un anume grad în Ungaria şi într-un grad mai redus în Bulgaria. Sistemele bancare din România, Ungaria şi Bulgaria arată de asemenea caracteristici mai slabe din cauza dezechilibrelor macroeconomice’, a explicat analistul agenţiei.
Băncile din Europa de Est, inclusiv UniCredit SpA (Italia), Erste Group Bank AG (Austria) şi Societe Generale (Franţa), au făcut eforturi să-şi restructureze datoriile, inclusiv ipotecile în valută şi creditele de consum, în timpul crizei creditelor. Băncile din România şi Bulgaria se află de asemenea într-o situaţie riscantă din cauza riscului extinderii crizei datoriilor din Grecia iar taxa pe bănci introdusă în Ungaria afectează profiturile instituţiilor care operează în această ţară.
Ungaria şi România au avut nevoie de asistenţa financiară a Fondului Monetar Internaţional pentru a evita intrarea în incapacitate de plată în timpul crizei. În timp ce regiunea se redresează din cea mai gravă recesiune din ultimii 20 de ani, măsurile de austeritate adoptate de guverne menţin scăzute ratele de creştere economică deoarece Uniunea Europeană încearcă să prevină escaladarea crizei datoriilor pe continent.
În România, eforturile de reducere a deficitului din următorii ani vor stagna creşterea economică, a declarat Michael Steinbarth, în 12 octombrie. Premierul Emil Boc reduce locurile de muncă şi salariile în sectorul bugetar pentru a îndeplini obiectivul fixat cu FMI de reducere a deficitului bugetar la 6,8% din PIB în 2010, de la 7,2% din PIB anul trecut.
Conform estimărilor FMI, statele emergente din Europa vor înregistra anul acesta o creştere economică de 3,7%. În Ungaria expansiunea PIB-ului va fi de 0,6%, economia Bulgariei va stagna iar PIB-ul României se va contracta cu 1,9%, conform estimărilor FMI.
Fitch a acordat perspectivă negativă pentru 15 din cele 44 de bănci din regiune care sunt evaluate financiar de agenţie. Fitch a semnalizat posibilitatea unor posibile revizuiri în scădere a ratingurilor băncilor din regiune.
Încă mai sunt lecţii de învăţat din criza financiară mondială
‘Factorii care pot contribui la revizuirea ratingurilor includ impactul derulării boom-ului creditelor bancare, precum şi datoria în valută asupra activelor băncilor şi dependenţa de finanţarea de la băncile mamă din Europa, inclusiv băncile elene pentru Bulgaria şi România’, a a declarat Michael Steinbarth.
Criza fiscală din Grecia, care a determinat acordarea unui pachet de asistenţă financiară masiv din partea UE şi FMI în mai, a crescut costurile de finanţare pentru băncile elene, sporind şi riscul ca ele să nu reuşească să achite datoriile la diviziile lor din Balcani. Aproximativ o treime din băncile din Bulgaria şi 12% din cele din România sunt deţinute de bănci mamă din Grecia, cum ar fi Piraeus Bank SA şi Alpha Bank SA. Băncile elene cu operaţiuni în Balcani vor primi împrumuturi de 630 milioane de euro de la BERD.
‘Rata creditelor neperformante va rămâne probabil ridicată în 2010’, a avertizat analistul Fitch, convins că încă mai sunt lecţii de învăţat din criza financiară mondială. În Ungaria, România şi Bulgaria, împrumuturile în euro şi franci elveţieni, populare în anii de boom al creditării, reprezintă aproximativ două treimi din împrumuturile neachitate. ‘Creditarea în valută este o problemă care trebuie rezolvată’, a atras atenţia Steinbarth.
‘Băncile austriece, UniCredit şi alte bănci încă sunt jucători strategici în regiune şi sunt determinaţi să rămână. Pe termen mediu, Europa centrală şi de Est are perspective de creştere mai bune decât multe state dezvoltate din Europa’, a concluzionat analistul Fitch.
SURSA: Agerpres