‘Dacă ţinem cont de evaluările internaţionale, precum în cazul Irlandei, băncile din Spania au nevoie de cel mult 50 de miliarde de euro pentru provizioane suplimentare. În majoritatea cazurilor, băncile pot furniza banii necesari din profiturile lor şi această operaţiune ar putea fi realizată nu într-un an, ci în câţiva ani’, a declarat oficialul spaniol.

Acesta a explicat că programul de austeritate al Spaniei va avea ca obiectiv regiunile, iar noua lege ce va fi adoptată în martie va introduce un control strict al bugetelor lor.

‘Vom avea un control apriori. Înainte de aprobarea bugetului, miniştrii trebuie să obţină undă verde de la guvernul central’, a afirmat Luis de Guindos.

Băncile din Uniunea Europeană trebuie să-şi majoreze capitalul cu 106 miliarde de euro până la sfârşitul lui iunie 2012, într-o încercare de a restabili încrederea investitorilor într-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro, a anunţat Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Băncile spaniole trebuie să-şi majoreze capitalul cu peste 26 miliarde de euro pentru a îndeplini cerinţele autorităţilor de reglementare care cer instituţiilor de creditare să înregistreze un indice de bază de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 9% în loc de unul de 7% în prezent.
SURSA: Agerpres