Bonusurile plătite anul trecut directorilor de la mai multe bănci din SUA, printre care Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Citigroup şi Merrill Lynch, au depăşit profiturile nete raportate de aceste instituţii, se arată într-un raport realizat de procurorul general din New York.
Procurorul general din New York, Andrew Cuomo, a arătat, în raportul realizat după aproape zece luni de investigaţii cu privire la bonusurile plătite de bănci, că banii încasaţi de angajaţi şi directori „au ajuns să nu mai aibă nicio legătură cu performanţele financiare ale instituţiilor de credit”.
Reprezentanţii celor nouă bănci vizate de raport au refuzat să comenteze informaţiile sau nu au fost disponibili pentru declaraţii.
4.800 de bancheri au primit prime de căte 1 mil. de dolari
„Modul în care băncile îşi recompensează angajaţii nu are nici cap nici coadă”, a afirmat Cuomo, şeful procuraturii din New York, care a început această anchetă în luna octombrie a anului trecut.
Potrivit concluziilor din raport, circa 4.800 de bancheri şi traderi au încasat, într-unul dintre cei mai grei ani din istoria Wall Street, cel puţin un milion de dolari fiecare ca remuneraţie suplimentară.
Cuomo a subliniat că bonusurile încasate de angajaţii şi directorii de la Goldman Sachs, Morgan Stanley şi JP Morgan Chase au fost semnificativ mai mari decât profiturile nete ale acestor grupuri financiare.
Goldman Sachs a raportat, în 2008, un profit net de 2,3 miliarde de dolari, a încasat un ajutor de stat de 10 miliarde de dolari şi a plătit, totodată, bonusuri în valoare totală de 4,8 miliarde de dolari, se arată în raportul procurorului general.
Morgan Stanley a înregistrat un câştig net de 1,7 miliarde de dolari, a obţinut ajutoare de 10 miliarde de dolari de la guvern şi a acordat bonusuri de 4,475 miliarde de dolari, iar JP Morgan Chase a realizat un profit de 5,6 miliarde de dolari, a luat 25 de miliarde de dolari de la stat şi a recompensat angajaţii cu 8,69 miliarde de dolari.
Bonusurile din 2008, la fel de mari ca în vremurile „bune”
Cuomo a arătat că bonusurile au fost majorate substanţial în perioada 2003-2006, când piaţa înregistra creşteri foarte puternice, însă au rămas la aceste niveluri ridicate în 2007 şi 2008, când criza devenea din ce în ce mai vizibilă.
„Astfel, când băncile aveau performanţe bune, angajaţii erau bine plătiţi. Când băncile aveau performanţe proaste, angajaţii erau bine plătiţi. Când băncile se regăseau în pragul colapsului şi erau salvate din banii contribuabililor, angajaţii erau în continuare bine plătiţi”, a arătat oficialul.
Citigroup şi Merrill Lynch – preluată de Bank of America – au avut anul trecut pierderi de 27 de miliarde de dolari fiecare, au încasat în total 55 de miliarde de dolari de la guvern şi au acordat bonusuri de 5,33 miliarde de dolari, respectiv 3,6 miliarde de dolari, se mai arată în raport.
SURSA: Mediafax