Băncile din Uniunea Europeană vor avea nevoie, în mod colectiv, de încă 1,2 miliarde de euro (1,18 miliarde de dolari) pentru a respecta integral un set de reguli globale privind capitalul până în 2028, a anunțat Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

În cel mai recent semn al gradului de capitalizare a creditorilor din bloc în termeni generali, Autoritatea Bancară Europeană a declarat vineri că implementarea integrală a acordului global Basel III ar duce la o creștere medie de 15% a rezervelor actuale de capital de bază „Tier 1”, o mare parte a deficitului fiind înregistrat de creditorii mai mici, axați pe piața internă.

Băncile s-au confruntat cu cerințe de capital mult mai stricte de când contribuabilii au salvat multe dintre ele în timpul crizei financiare mondiale, în urmă cu peste un deceniu.

Cerințele din cadrul Basel III au fost în mare parte implementate, dar unele elemente rămase urmează să fie puse în aplicare integral până în 2028 în UE, Marea Britanie, Statele Unite și alte jurisdicții.

UE vrea să amâne punerea în aplicare a normelor Basel III

UE intenționează să amâne cu doi ani, până în ianuarie 2025, momentul în care băncile ar trebui să înceapă să pună în aplicare restul normelor Basel III.

Statele membre ale blocului comunitar și Parlamentul European negociază, de asemenea, dacă să introducă derogări temporare sau permanente de la unele reguli, deoarece băncile spun că aplicarea lor integrală și la timp ar duce la o creștere semnificativă a cerințelor de capital.

ABE a declarat că, dacă se iau în considerare „ajustările” propuse de UE la Basel, deficitul ar scădea la 400 de milioane de euro, dar dacă se adaugă amortizoarele suplimentare planificate de UE, deficitul crește la 1,4 miliarde de euro.

Companiile din UE vor împrumuta mai mult pentru a relansa creșterea economică

Ana Botin, președinte al Federației Bancare Europene și președinte al Banco Santander, a declarat joi, în cadrul unei conferințe EBF, că dependența de bănci va crește pe măsură ce statele și companiile din UE vor împrumuta mai mult pentru a relansa creșterea economică și pentru a trece la un nivel net zero.

„În ultimii ani, băncile europene au acumulat mai mult capital decât omologii noștri americani, peste 250 de miliarde de euro din 2014, într-o perioadă în care ratele CET1 au rămas stabile în SUA”, a spus Botin.

În același timp, Europa trebuie să continue să facă presiuni pentru un cadru de reglementare care să poată oferi un sector bancar competitiv, profitabil și puternic pentru a servi economia, a mai spus EBF, potrivit Reuters.