Directorii de la opt bănci mari prezente în Ungaria solicită sprijinul Comisiei Europene după ce Parlamentul Ungariei a adoptat un proiect de lege ce permite rambursarea la o rată de schimb preferenţială a datoriilor contractate în valute străine, în special în franci elveţieni, ceea ce va provoca pierderi importante instituţiilor financiare, transmite Reuters.
Băncile au adresat o scrisoare comisarului pentru pentru piaţă internă şi servicii, Michel Barnier, în care se arată că decizia Ungariei reprezintă o ”violare flagrantă” a drepturilor instituţiilor financiare, informează Agerpres.
”Cerem Comisiei să adopte acţiuni urgente şi imediate pentru a opri încălcarea libertăţilor fundamentale şi a principiilor de bază ale Uniunii Europene. Suntem decişi să continuăm dialogul şi vom saluta sprijinul Comisiei Europene în cazul adoptării unor măsuri efective care să oprească şi să remedieze încălcarea flagrantă a reglementărilor de către Ungaria”, se arată în documentul semnat de directorii generali sau financiari ai BayernLB, Erste Group, Intesa Sanpaolo, KBC, Raiffeisen Bank International, banca mamă Raiffeisen Zentralbank, Volksbank şi UniCredit.
În scrisoare se arată că rata de schimb fixă pentru piaţa creditelor în valută din Ungaria, care se ridică la 18,3 miliarde de euro (25 miliarde de dolari) poate cauza pierderi imediate de cel puţin 15% pentru creditele denominate în euro şi de cel puţin 25% în cazul împrumuturilor în franci elveţieni, la fiecare rambursare.
”Acesta exercită presiuni asupra instituţiilor noastre, într-un moment în care autorităţile de reglementare şi pieţele solicită majorarea capitalului, şi contribuie la actuala instabilitate de pe piaţa bancară europeană. Mai mult, instituţiile noastre vor fi nevoite să-şi reevalueze angajamentul lor pe piaţa bancară din Ungaria”, susţin reprezentanţii BayernLB, Erste Group, Intesa Sanpaolo, KBC, Raiffeisen Bank International, banca mamă Raiffeisen Zentralbank, Volksbank şi UniCredit.