Băncile din zona euro rezistă actualelor turbulenţe de pe pieţe, a spus Pablo Hernandez de Cos, încercând să menţină încrederea în sectorul financiar. De Cos, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei, a declarat că este puţin probabil ca creditorii spanioli sau europeni să se confrunte cu pierderi din cauza portofoliilor lor de obligaţiuni guvernamentale, aşa cum s-a întâmplat la Silicon Valley Bank, ţinând cont de ratele lor ridicate de lichiditate, informează Reuters.
„Sistemul bancar din zona euro, inclusiv, desigur, cel spaniol, se confruntă cu aceste tensiuni de pe pieţe într-un moment în care are o rezistenţă ridicată şi un nivel robust al capitalului şi al lichidităţilor”, susţine De Cos, într-un interviu acordat publicaţiei spaniole Expansion.
Sistemul bancar din zona euro este rezistent
Marţi, acţiunile băncilor spaniole Sabadell, Santander şi Caixabank înregistrau creşteri la Bursa de la Madrid, recuperând pierderile de săptămâna trecută.
Repetând declaraţiile preşedintelui BCE, Christine Lagarde, De Cos a dat asigurări că sistemul bancar din zona euro este rezistent.
„Acesta este rezultatul reformei de reglementare convenite în ultimul deceniu la nivel internaţional, iar în cazul Europei reforma a fost aplicată tuturor băncilor, indiferent de mărimea lor”, a apreciat oficialul BCE.
Conform unui studiu al companiei de consultanţă PwC, băncile spaniole deţineau la 30 iunie 2022 obligaţiuni suverane de 500 miliarde de euro, cu 8% mai mult decât la finalul lui 2021.
Există riscul ca instituţiile financiare să fie prinse cu garda jos
Anterior, președintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, Andrea Enria, a declarat că băncile din zona euro ar trebui să-şi urmărească sursele de finanţare, sau riscă „să fie prinse cu garda jos” de majorarea dobânzilor.
Președintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE a prezentat raportul anual privind supervizarea bancară. În acest context, Andrea Enria, a spus că băncile din zona euro sunt solide, dar a avertizat că în urma majorării costurilor de împrumut în ultimul an, creditorii nu se mai pot baza pe finanţarea ieftină şi pe evoluţiile de pe pieţele financiare.
„Majorarea dobânzilor şi înăsprirea politicii monetare solicită din partea băncilor o concentrare pe riscurile legate de lichiditate şi finanţare. Există riscul ca instituţiile financiare să fie prinse cu garda jos”, a spus Andrea Enria, conform reuters.com
Conform BCE, declaraţiile au fost pregătite în februarie, înainte de turbulenţele de pe pieţele financiare globale, cauzate de dificultăţile cu care se confruntă Silicon Valley Bank şi Credit Suisse.