Băncile din zona euro vor plăti contribuţii de 10 miliarde de euro la Fondul Unic de Rezoluţie

Băncile din zona euro vor trebui să-şi achite contribuţiile anuale la Fondul Unic de Rezoluţie (SRF) până la sfârşitul lunii iunie, astfel încât să ajungă la suma de zece miliarde de euro stabilită pentru 2016, a afirmat, joi, vicepreşedintele board-ului SRF Timo Loyttyniemi, transmite Reuters.

Fondul Unic de Rezoluţie face parte din proiectul uniunii bancare în zona euro, în conformitate cu care toate marile bănci din zona euro vor fi supervizate de Banca Centrală Europeană şi toate depozitele bancare vor fi garantate până la 100.000 de euro. La încheierea perioadei de tranziţie, în 2024, SRF ar urma să aibă la dispoziţie 55 de miliarde de euro 

"Aproximativ 4.000 de bănci sau instituţii de creditare din zona euro vor trebui să-şi achite contribuţiile până la sfârşitul lunii iunie", a declarat Timo Loyttyniemi. 
Fiecare bancă va trebui să plătească o sumă în funcţie de datoriile sale. SRF va trebui să aibă cel puţin zece miliarde de euro din contribuţii până la sfârşitul lunii iunie, a explicat oficialul. 

În decembrie, guvernele din zona euro au căzut de acord să acorde linii naţionale de credit în valoare de până la 55 de miliarde de euro pentru a acoperi costurile băncilor care vor da faliment, până când vor exista contribuţii suficiente din partea băncilor la Fondul Unic de Rezoluţie. 

Fondul Unic de Rezoluţie poate împrumuta singur fonduri, beneficiind de garanţia contribuţiilor viitoare ale băncilor, iar această opţiune trebuie utilizată şi ea înainte de a se folosi liniile naţionale de credit. 

În timp, liniile naţionale de credit ar urma să fie înlocuite de o garanţie comună, care, cel mai probabil, va fi fondul de salvare a zonei euro (European Stability Mechanism), cel mai târziu la finalul perioadei de tranziţie de opt ani. 

AGERPRES