Problemele financiare ale Greciei au crescut şi riscul clienţilor bancari din această ţară, aproape de cel asociat clienţilor români. Situaţia nu se reflectă însă şi în costul creditelor.

Băncile elene dau credite pentru populaţie mult mai ieftine la ele în ţară decât la noi, relevă o analiză realizată de Capital. EFG Eurobank acordă credite de consum în euro cu dobânda anuală efectivă (DAE) de 10,71%, în timp ce banca fiică din România, Bancpost, practică un cost efectiv de circa 18%. Diferenţele se menţin şi la alte grupuri bancare elene. Împrumuturile de consum din oferta Alpha România au un cost efectiv cu trei puncte procentuale peste cel practicat de Alpha Grecia, iar o diferenţă similară apare şi la creditele oferite de băncile din grupul ATE.

Grecia se confruntă, de la sfârşitul anului trecut, cu o criză severă a datoriei de stat. Această ţară şi-a recunoscut incapacitatea de a rambrusa unele împrumuturi şi a obţinut un pachet de ajutor extern în valoare de 110 miliarde de euro de la FMI şi Uniunea Europeană. În aceste condiţii, costul refinanţării a crescut pentru băncile greceşti, investitorii percepând aceste plasamente ca fiind foarte riscante. Unul dintre motivele invocate de bancherii autohtoni pentru a justifica preţul ridicat al împrumuturilor pe piaţa autohtonă a fost costul refinanţării. Spre deosebire de România, moneda oficială a Greciei este euro, ceea ce înseamnă că majoritatea depozitelor atrase sunt în această monedă. Însă, ultimele ştiri arată că persoanele cu foarte mulţi bani au început să-şi mute banii în alte ţări.

În luna martie, creditele de consum în euro acordate în Grecia au avut o dobândă anuală efectivă medie de 10,79%, în timp ce la noi costul total mediu a fost de 9,42%. În primul trimestru, costul creditelor elene a crescut cu 0,4 puncte procentuale, iar la noi a scăzut cu 0,61 puncte.

Ipotecarele elene, mai accesibile

Marjele practicate de grupurile elene la ipotecarele oferite grecilor pot fi semnficativ mai mici decât cele practicate pe piaţa autohtonă. Marja minimă practicată de Alpha Grecia la împrumuturile pentru locuinţe este de 2,4 puncte procentuale, în timp ce banca fiică din România practică la aceste credite o marjă standard de 5,75 puncte. În ambele situaţii, marjele se adaugă la EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni. O caracteristică a dobânzilor practicate la ipotecarele elene este că dobânda depinde de valoarea împrumutului, cele mai mici dobânzi fiind practicate la creditele de valori mari.

O astfel de politică de dobânzi este aplicată pe piaţa autohtonă şi de Bancpost, controlată de grupul EFG Eurobank. Însă, chiar şi în aceste condiţii, pentru un credit de 60.000 de euro EFG practică o marjă de 3,75 puncte, iar Bancpost, una de 6,25 puncte. Astfel de diferenţe de costuri apar şi la alte grupuri elene. La National Bank of Greece, marja la dobânzile la împrumuturile pentru locuinţe pleacă de la 2,25 puncte, în timp ce instituţia locală controlată de acest grup – Banca Românească, practică marje de 5,3 puncte sau 6,2 puncte la aceste credite.

Costul efectiv al creditelor ipotecare acordate în Grecia a fost de 3,68% în martie a.c., cu 2,16 puncte procentuale sub nivelul practicat pe piaţa autohtonă.

Şi din perspectiva avansului minim ­solicitat de finanţatori ipotecarele elene sunt mai accesibile. Alpha Grecia acordă şi credite fără avans, în timp ce în România fiica ei finanţează cel mult 75% din investiţie. O altă bancă elenă, Marfin, solicită avans minim de 10% în Grecia, iar în România de cel puţin 25%. Numai EFG solicită pe ambele pieţe un avans de cel puţin 15%.

3,68% a fost dobânda anuală efectivă medie la creditele ipotecare în euro acordate în Grecia în luna martie, potrivit băncii centrale elene

5,84% a fost dobânda anuală efectivă medie la creditele ipotecare în euro acordate în România în luna martie, potrivit Băncii Naţionale a României

210-51828-capital_24.jpg