Băncile din vestul Europei au început să publice planurile de rezolvare a crizei datoriilor suverane, criză care nu se va încheia fără pierderi din partea acestora.
De altfel, Germania a și anunțat că soluții de rezolvare a crizei există, dar includ și pierderi din partea băncilor care au expunere pe obligațiuni ale statelor cu probleme, precum Grecia. Companii financiare din Marea Britanie, Franța, Germania, Irlanda și Spania au anunțat că urmează să își reducă activele cu până la 775 miliarde euro în următorii doi ani, în principal pentru a micșora nevoia de finanțare pe termen scurt și pentru a se putea încadra în limitele de solvabilitate, conform Bloomberg.
Decizia de reevaluare a activelor vine pe fondul unor tentative eșuate de vânzare a acestora. Băncile vor să vândă, dar nu găsesc cumpărători. Astfel, necesitatea recapitalizării crește, estimările privind valoarea totală a recapitalizării băncilor europene fiind între 150 și 230 miliarde euro.
Printre băncile care au anunțat reduceri se află și BNP Paribas, care își va diminua activele riscante cu circa 70 miliarde euro până la sfârșitul anului viitor, în plan fiind incluse și vânzarea operațiunilor de investiții din afara Europei. Reducerea de 70 de miliarde este echivalentul a 200 de miliarde euro în active brute.
Societe Generale va reduce cu 80 miliarde euro valoarea activelor riscante (echivalentul unei valori vrute de 150 miliarde euro), între care 40 miliarde vor fi prin vânzare, Nevoie de finanțare a băncii se va reduce astfel cu până la 95 miliarde euro.