Băncile europene ar putea face faţă unei crize şi mai dure

Cele mai mari bănci ale Uniunii Europene ar putea face faţă unei depresiuni şi mai severe, deşi asta ar însemna pierderi de aproape 400 de miliarde de euro, arată un raport către şefii finanţelor europene. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat că acest studiu testând rezistenţa băncilor a arătat că sistemul bancar al Uniunii este robust.  Miniştrii au cerut ca acest studiu să fie desfăşurat după ce unul similar a fost efectuat în SUA

Cele mai mari bănci ale Uniunii Europene ar putea face faţă unei depresiuni şi mai severe, deşi asta ar însemna pierderi de aproape 400 de miliarde de euro, arată un raport către şefii finanţelor europene. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat că acest studiu testând rezistenţa băncilor a arătat că sistemul bancar al Uniunii este robust. 

Miniştrii au cerut ca acest studiu să fie desfăşurat după ce unul similar a fost efectuat în SUA. Studiul a testat cum ar reacţiona băncile în cazul unui scenariu economic de criză şi mai dur, arătând că băncile ar înregistra într-adevăr pierderi mai mari, dar raportul dintre capitalul propriu de bază disponibil şi expunerea de risc nu ar scădea sub aproximativ 8 la sută.

Nici una din cele 22 de bănci incluse în studiu nu ar înregistra o scădere a raportului dintre capitalul propriu de bază disponibil şi expunerea de risc sub 6 la sută, iar valoarea minimă a acestui raport stabilită de acordul de la Basel, Elveţia este de 4 la sută.

Acestă rezilienţă a sistemului bancar reflectă creşterea recentă a prognozelor de câştiguri, precum şi sprijinul furnizat de sectorul public instituţiilor bancare. Instituţiile financiare europene au declarat pierderi de 498 de miliarde de dolari de la declanşarea crizei de creditare, la mijlocul lui 2007. Această sumă este aproape de două ori mai mică decât cea înregistrată de SUA, care a înregistrat o pierdere de 1.080 de miliarde, conform datelor furnizate de Bloomberg.

Şefii finanţelor intenţionează să implementeze aceste teste de rezistenţă ale băncilor mult mai des, posibil o dată pe an. Grupul celor 20, incluzând Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia s-au angajat săptămâna trecută să efectueze studii robuste şi transparente ale rezistenţei băncilor.  

SURSA: Bloomberg