Iranul ar putea să utilizeze serviciile băncilor europene pentru unele dintre plăţile pentru exporturile sale de petrol, după ce se va ajunge la un acord cu marile puteri privind programul nuclear iranian, a declarat adjunctul ministrului iranian al Petrolului, Ali Majedi.
La finele lunii trecute, Iranul şi G5+1 au aprobat un plan de acţiuni pentru detensionarea situaţiei din jurul programului nuclear al Teheranului. Acordul, estimat pentru jumătate de an, prevede relaxarea sancţiunilor impuse pentru exporturile de petrol ale Iranului, în schimbul unor restricţii în ceea ce priveşte dezvoltarea programului nuclear iranian.
"Aranjamentul este pentru patru până la cinci bănci şi cu siguranţă vor fi şi bănci europene", a declarat Ali Majedi, responsabil pentru afacerile comerciale şi internaţionale în cadrul Ministerului iranian al Petrolului. Ali Majedi a mai spus că Iranul mizează pe ajutorul companiilor internaţionale pentru a putea ajunge la o producţie de aproximativ patru milioane de barili pe zi.
La începutul acestei luni, ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, a desemnat un număr de şapte companii petroliere occidentale: Total (Franţa), Royal Dutch Shell, ENI (Italia), Statoil (Norvegia), BP (Marea Britanie) alături de companiile americane Exxon Mobil şi ConocoPhillips pe care ar dori să le vadă revenind în Iran după ridicarea sancţiunilor internaţionale.
Rezervele de petrol dovedite ale Iranului se situează pe locul patru în lume. Însă, după revoluţia şi naţionalizarea din 1979, şi companiile petroliere străine au fost alungate, astfel că producţia de petrol a Iranului a scăzut la 40% din producţia mondială în 1997, de la 55% în anii 70. În anii 2000 producţia petrolieră a Iranului a stagnat din cauza tensiunilor internaţionale provocate de programul nuclear al Teheranului. Un pachet de sancţiuni şi mai dure introduse în 2012 au făcut ca producţia de petrol a Iranului să scadă la 2,65 milioane barili pe zi în luna noiembrie.
Sursa: Agerpres