Băncile europene devin interesate de piața criptomonedelor, dar încă au un început timid. Pe acest fond, Banca Centrală Europeană a anunțat că va armoniza condițiile prin care aceste bănci oferă criptomonede, cu scopul de a se asigura că au destul capital și expertiză.
Băncile europene devin interesate de criptomonede. Banca Centrală Europeană va armoniza condițiile
În cursul zilei de miercuri, 17 august, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va armoniza modul în care băncile oferă criptomonede. Această decizie vine în contextul în care instituția europeană dorește să se asigure că există destul capital și expertiză în acest domeniu. În plus, presa internațională scrie că acest domeniu a fost caracterizat de către unii parlamentari ai blocului comunitar drept vestul sălbatic.
Un număr mai mare de companii cripto, printre care se află Binance și Crypto.com, au primit autorizație pentru a funcționa în Franța, Italia, Spania, Grecia sau Germania, dar asta doar după ce au respectat garanțiile naționale de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului. Autorizările au avut loc înaintea normelor de licențiere pan-UE, ele fiind impuse de anul viitor.
Băncile au în vedere o posibilă implicare în cripto
Banca Centrală Europeană (BCE) a mai spus că băncile se gândesc dacă să se implice sau nu în acest sector, mai ales că normele naționale sunt destul de diferite.
”În Germania, anumite activităţi cripto sunt condişionate de o licenţă bancară şi, până în prezent, mai multe bănci au solicitat să fie autorizate să desfăşoare aceste activităţi licenţiate”, a spus BCE într-un comunicat, adăugând ”În acest context, BCE ia măsuri pentru armonizarea evaluării cererilor de licenţiere”.
Activitățile cripto vor fi verificate
BCE a mai informat că va verifica dacă activitățile cripto sunt în concordanță cu profilul de risc al unei bănci, acesta determinând, de fapt, cât de mult capital să dețină. Mai mult decât atât, Banca Centrală Europeană (BCE) va verifica și dacă o bancă va avea posibilitatea de a identifical și evalua riscurile legate de criptoactive, dar și dacă membrii consiliului de asministrație și personalul IT au experiența necesară în acest sector.
”Important este că, lucrând îndeaproape cu autorităţile naţionale de supraveghere, BCE va depune eforturi pentru o mai mare coerenţă a evaluărilor prudenţiale în cadrul regimurilor naţionale”, a adăugat banca.
Autoritățile de reglementare la nivel mondial din cadrul Comitetului de la Basel din Elveția evaluează dacă ar trebui să existe rezerve de capital specifice pentru activele criptografice deținute de bănci, în timp ce blocul comunitar își revizuiește, de asemenea, legea privind cerințele de capital bancar.