Băncile europene ies din criză mai mari decât au intrat

Băncile europene ies din criza creditelor mai mari decât înainte de apariţia problemelor, ceea ce amplifică riscurile la care sunt expuse economiile naţionale, potrivit Bloomberg. BNP Paribas, Barclays şi Banco Santander se află printre cele 353 de instituţii europene de credit care au crescut de la începutul anului 2007. În plus, 15 bănci din Europa au active mai mari decât PIB-urile ţărilor din care provin, comparativ cu numai zece, în urmă cu trei ani, potrivit datelor Bloo

Băncile europene ies din criza creditelor mai mari decât înainte de apariţia problemelor, ceea ce amplifică riscurile la care sunt expuse economiile naţionale, potrivit Bloomberg.

BNP Paribas, Barclays şi Banco Santander se află printre cele 353 de instituţii europene de credit care au crescut de la începutul anului 2007.

În plus, 15 bănci din Europa au active mai mari decât PIB-urile ţărilor din care provin, comparativ cu numai zece, în urmă cu trei ani, potrivit datelor Bloomberg.

Uniunea Europeană a impus divizarea băncilor salvate cu fonduri guvernamentale, dar autorităţile de reglementare nu au luat măsuri în cazul instituţiilor financiare care nu au primit ajutoare de stat şi sunt prea mari pentru a fi lăsate să intre în faliment.

Activele băncilor europene au crescut cu 25% de la începutul lui 2007, comparativ cu avansul de 20% consemnat de instituţiile de credit din SUA.

„Sădim seminţele unei noi crize. În ultimii doi ani, băncile au devenit mai mari, iar evoluţia este contrară condiţiilor actuale”, consideră David Lascelles, analist la Centrul pentru studii în domeniul inovaţiilor financiare, din Londra.

Activele Royal Bank of Scotland au crescut cu 2.914%

În ultimii zece ani, activele Royal Bank of Scotland au crescut cu 2.914%, în urma achiziţiilor, tranzacţiilor financiare şi dezvoltării operaţiunilor de creditare, iar banca a cheltuit 140 de miliarde de dolari pentru preluări, inclusiv a ABN Amro.

De la începutul lui 2007, BNP Paribas, cea mai mare bancă din lume în funcţie de active, şi-a majorat balanţa contabilă cu 59%, la 2.290 miliarde de euro, sumă echivalentă cu 117% din PIB-ul Franţei.

Activele băncii londoneze Barclays au urcat cu 55%, la 1.550 miliarde de lire sterline (2.600 miliarde dolari), reprezentând 108% din PIB-ul Marii Britanii.

În cazul Santander, activele au avansat cu 30%, la 1.080 miliarde de euro, sumă echivalentă cu PIB-ul Spaniei.

Ralph Silva, director pentru cercetare la compania de analiză a pieţelor financiare Tower Group, consideră totuşi că este prea simplist să critici toate băncile mari.

„Băncile au modele de afaceri diferite. Unele dintre băncile mari au de fapt o politică de management al riscurilor mai bună decât unele instituţii de credit mici”,a arătat Silva.

Liderii statelor din G20, printre care Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie, au convenit în septembrie redactarea, până la sfârşitul lui 2010, a unor reguli care să oblige băncile să îşi îmbunătăţească structura capitalului şi care să descurajeze îndatorarea excesivă.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Cine a câştigat de pe urma crizei