Băncile europene înregistrează o redresare spectaculoasă, profitul per client crescând cu 43%. Studiu Kearney

Băncile au raportat al doilea cel mai mare profit înregistrat în ultimii 15 ani, iar profitul mediu per client în Europa a crescut cu 43%, de la 150 EUR în 2020 la 214 EUR în 2021. În același timp, costurile de risc ca procent din venit au scăzut în toate țările, înregistrand cel mai scăzut nivel din seria rapoartelor Kearney “European Retail Banking Radar”.

Cu ajutorul sondajelor și analizei efectuate asupra a 89 de bănci din 21 de țări Europene, cercetarea Kearney a arătat că în ciuda dezvoltării puternice a activității comerciale, precum creșterea volumului atât a depozitelor cât și a împrumuturilor persoanelor fizice și IMM-urilor, veniturile băncilor din Europa de Vest au rămas în mare parte constante în comparație cu ultimii zece ani. Băncile au fost nevoite să susțină ritmul pentru a rămâne măcar la același nivel de performanță.

Cu toate acestea, o scădere în ultimii 5 ani de 12% a numărului de angajați și de 25% a sucursalelor fizice ale băncilor, coroborată cu o creștere de 25% a volumului de afaceri, a permis tuturor regiunilor să crească în productivitate. În timp ce aceste schimbări au fost facilitate de evoluția comportamentului clienților în ultimul deceniu, raportul avertizează că aplicarea unor astfel de modalități de reducere a costurilor, chiar și cu 1-2% pe an, va fi din ce în ce mai dificilă pentru bănci, mai ales acum că au fost implementate deja scăderi considerabile.

Alte constatări din raport includ:

• 12 dintre cele 21 de țări analizate au înregistrat o creștere a venitului per client, Regatul Unit consemnând a două cea mai mare creștere, de 5%, depășită doar de cea a Ungariei, care a înregistrat o creștere de 19%.

• Raportul costuri-venituri a scăzut în 14 din cele 21 de țări chestionate, Europa de Vest raportând cea mai mare scădere, datorită performanței robuste a Regatului Unit, de -5,4 puncte procentuale, și a Austriei, de -2,7 puncte procentuale.

• Creșterea volumului de împrumuturi și depozite din ultimii doi ani este cea mai mare din ultimii 15 ani, cu 7% în 2020 și 5,5% în 2021, comparativ cu media de de 3,1%.

• Regatul Unit a fost lider cu o creștere de 16,6% a venitului per angajat – cea mai mare dintre toate țările analizate – în timp ce Spania a înregistrat o creștere de 10%, cea mai mare din Europa de Sud.

Majorările de dobânzi din partea Băncii Angliei și a Băncii Centrale Europeane ar putea oferi un impuls de creștere a veniturile băncilor în 2022, Europa îndepărtându-se de politica de dobândă zero după mai bine de un deceniu.

Cu toate acestea, incertitudinea economică și creșterea inflației reprezintă o amenințare. Raportul concluzionează că este imperativ ca băncile să rămână vigilente asupra modului în care creșterea costului de trăi afectează performanță creditelor, precum și cererea de produse bancare. Băncile vor avea de luat decizii dificile în 2022, având în vedere presiunea crescândă de a acționa asupra modelului operațional.

Roberto Freddi, Partner Kearney, comentează:

„După câțiva ani tumultuoși în sectorul bancar european, este bine că vedem o redresare atât de puternică în 2021, cu profituri apropiindu-se de maxime record în comparație cu analizele noastre efectuate în anii anteriori în cadrul “European Retail Banking Radar”. Costurile scăzând considerabil în general sunt încă o evoluție pozitivă, chiar dacă profitabilitatea a fost influențată în principal de reducerea provizioanelor de risc.”

Sameer Pethe, Partner Kearney, comentează:

„Într-o perioadă de investiții semnificative în digitalizare, noi costuri de confirmare și inflație salarială, economiile realizate prin reducerea numărului de angajați și a sucursalelor, s-au dovedit a fi avantajoase, dar există foarte puțin loc pentru a scădea aceste costuri în continuare. În schimb, băncile trebuie să continue procesele de digitalizare, restructurându-și fundamental modelele de afaceri pentru a deveni în primul rând digitale, dacă doresc să vadă o îmbunătățire a performanței costurilor în următorii ani.

Daniela Chikova, Partner Kearney, adaugă:

„Anul trecut în mai, băncile se confruntau cu o scădere de 30% a profitabilității, iar așteptările pentru 2021 erau reduse. Și totuși, industria și-a revenit remarcabil, înregistrând unul dintre cei mai buni ani din istorie – dând dovadă de reziliența și forță. Creșterea inflației și sfârșitul politicii de dobândă zero după mai bine de un deceniu vor crea noi provocări în 2022. Băncile trebuie să rămână alerte, să acționeze rapid și să se concentreze neîncetat asupra productivității și eficienței.”