Băncile europene îşi reduc reţeaua de unităţi pentru a-şi îmbunătăţi profitabilitatea

Societe Generale SA, a doua mare bancă franceză, a închis unele filiale în timpul perioadei de acalmie din această vară, în cadrul unui experiment menit să reducă orele de program în urma sporirii utilizării serviciilor de Internet banking, transmite Reuters. Băncile din Europa îşi reduc reţeaua de unităţi pentru a-şi îmbunătăţi profitabilitatea, într-un mediu economic slab şi în contextul schimbării modelului tradiţional de afaceri bancare.

În primul semestru din 2014, SocGen a demarat un experiment menit să reducă orele de program, care va dura 6-8 luni, iar închiderea unor filiale în timpul verii face parte din acest proiect, a anunţat un purtător de cuvânt al băncii franceze.

Acesta a refuzat să precizeze numărul filialelor implicate sau alte detalii suplimentare privind închiderile din timpul verii, dar a anunţat că unele oficii ar putea fi închise jumătate din vară iar altele complet. Rezultatele experimentului vor fi analizate împreună cu sindicatele, a precizat purtătorul de cuvânt.

În 2013, Societe Generale avea 3.161 filiale, cu 2% mai puţine decât în 2010. Numărul utilizatorilor serviciilor de Internet banking s-a triplat în ultimii patru ani.

Numărul clienţilor care au vizitat o filială a unei bănci franceze de câteva ori pe lună a scăzut anul trecut la 17%, de la 52% în 2010, arată un studiu publicat în mai de Asociaţia bancară din Franţa.

Conform datelor Ministerului Economiei, francezii călătoresc cel mai mult în august, iar veniturile băncilor scad semnificativ în această lună.

Băcăniile, brutăriile şi agenţiile imobiliare sunt închise câteva săptămâni în timpul verii.

Profitul Societe Generale a crescut în trimestrul doi din 2014 cu 7,8%, datorită scăderii provizioanelor pentru creditele neperformante. În perioada aprilie-iunie 2014, profitul net a urcat la 1,03 miliarde de euro (1,4 miliarde de dolari), de la 955 milioane de euro în trimestrul doi din 2013, în timp ce analiştii se aşteptau la 852 milioane de euro. Este cel mai ridicat profit trimestrial de la mijlocul lui 2010.

Rezultatele din perioada aprilie-iunie 2014 includ şi un câştig de 210 milioane de euro din achiziţionarea companiei Newedge Group.

Un declin de 24% al provizioanelor pentru creditele neperformante la 752 milioane de euro a sprijinit, de asemenea, majorarea câştigurilor SocGen, chiar dacă banca a pus deoparte încă 200 milioane de euro pentru viitoare costuri juridice.

În România, BRD-Groupe Societe Generale a afişat în profit net de 123 milioane de lei după primele şase luni din acest an.

Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume.