Intentia Guvenului Romaniei de a reintroduce Banca Dacia Felix in sistemul bancar intareste fortele actionarilor altor societati bancare pentru care au fost demarate procedurile de lichidare.
Pentru Dacia Felix este asteptat un aviz favorabil de la Banca Nationala a Romaniei. Actul de care banca centrala avea nevoie pentru a accepta scoaterea BDF din faliment i-a fost oferit chiar de Guvernul Romaniei. O Ordonanta de guvern aprobata, de principiu, la inceputul lunii aprilie de Executiv si agreata chiar de primul ministru al Romaniei, da unda verde acceptarii platii cu discont, catre principalii creditori, Banca Nationala si CEC. Cu acest document, BNR ii sunt deschise toate caile pentru a accepta salvarea BDF. Legal, banca centrala va avea acoperire pentru stergerea debitelor BDF, in schimbul unei plati cu mult sub valoarea lor. Pana luni, 30 aprilie, BNR nu-si daduse inca avizul asupra acestei Ordonante.
Un investitor este hotarat sa preia BIR
Banca Dacia Felix nu este singura banca pentru care se face lobby in vederea salvarii de la faliment. Ion Popescu, fostul presedinte al Bancii Internationale a Religiilor, declara ca „asteapta o scrisoare de intentie din partea unui investitor hotarat sa preia banca”. Surprinzatoare aceasta declaratie, pentru o banca ale carei proceduri de faliment au inceput in vara anului trecut. Popescu afirma ca sunt sanse mari ca Parlamentul sa respinga Ordonanta de Urgenta nr. 186 din noiembrie 1999. Falimentul BIR a fost dispus in baza acestui act normativ. Prin respingerea lui in Parlament, Popescu spera ca hotararea de incepere a procedurilor de faliment, luata de Tribunalul Bucuresti, in data de 10 aprilie, sa fie lovita de nulitate.
Mai are BIR sanse sa revina in sistemul bancar? „Recursul la decizia Tribunalului Bucuresti nu este solutionat”, raspunde fostul presedinte al BIR. Ultimele evenimente derulate de la preluarea puterii de catre echipa PDSR au aratat o mare disponibilitate a autoritatilor de a se opune lichidarilor societatilor romanesti. Aceasta il indreptateste pe fostul presedinte al BIR sa spere intr-o hotarare a instantei, in favoarea lui.
La sfarsitul anului 1999, ultimul bilant publicat al BIR, 1.400 miliarde lei erau plasati in credite. Din aceasta suma, 13,6% erau credite restante, iar 9,7% erau incadrate in categoria celor neperformante. La aceeasi data, valoarea obligatiilor BIR catre persoanele fizice era de 1.900 miliarde lei, iar catre persoanele juridice de peste 130 miliarde lei. „Aceste depozite nu erau toate exigibile in luna mai 2000 (cand in instanta a fost introdusa cererea de faliment a BIR – n.r.). Doar 48%, cel mult 50% din aceasta suma ar fi trebuit onorata in acea perioada”, precizeaza Popescu. El spune, astfel, ca falimentul BIR putea fi evitat si ca numai „anumite interese l-au fortat”. Asa explica Popescu refuzul BNR de a accepta sa elibereze un imprumut de 216 miliarde lei, care ar fi facut posibila plata catre 250.000 deponenti, dintr-un total de 305.000 deponenti. Greu de crezut, insa, ca mai putea fi evitata lichidarea BIR, in conditiile in care 70 – 80% din resursele atrase de banca proveneau de la persoanele fizice, adica de la segmentul de clienti care preseaza banca cel mai puternic, pentru onorarea platilor.
Instanta nu si-a spus ultimul cuvant
Totusi, teoretic, BIR mai are o sansa, pentru a iesi din faliment: hotararea instantei la recurs, al carui termen de judecata a fost stabilit pentru ultima decada a lunii mai a acestui an. Daca instanta se va hotari pentru renasterea BIR, banca centrala va fi obligata sa o reautorizeze. Pentru cata vreme, insa? „Poate pentru o zi”, dupa cum declara un oficial al BNR. Principalul creditor al BIR este Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, care a efectuat plati in valoare de 2.000 miliarde de lei, pentru despagubirea deponentilor – persoane fizice. In afara unei intelegeri intre BIR si creditori este, practic, imposibil de crezut ca banca va putea functiona. Asa cum greu de crezut este ca Fondul, subordonat direct de BNR (Presedintele FGDSB este viceguvernatorul BNR, Mihai Bogza), va ajunge la o intelegere cu BIR. Doar o decizie politica ar putea influenta mersul evenimentelor. GALnther Verheugen, comisarul european pentru aderarea Romaniei la UE, in timpul vizitei sale oficiale la Bucuresti, a atras atentia asupra pericolului imixtiunii puterii executive in activitatea justitiei, facand astfel referire la circulara transmisa Tribunalelor, de ministrul roman al justitiei.
„Eu nu cred ca Guvernul are de gand sa resusciteze societati comerciale care la data declansarii procedurilor falimentului erau insolvabile, totalul datoriilor lor depaseau valoarea totala a activelor detinute”, apreciaza Arin Stanescu, administrator al SC Reconversie si Valorificare Active SA. In sprijinul afirmatiei sale, Stanescu a dat exemplul Bankcoop, unde la data declansarii falimentului, structura portofoliului de credite arata astfel: 4% credite curente, 6% credite restante si 90% credite in litigiu si extrabilantier. Arin Stanescu este de parere ca declaratiile oficiale sunt rezultatul unei lipse de informare asupra situatiei bancilor care au intrat in lichidare. Reconversie Active a pregatit, deja, un raport cu situatia bancilor la care a fost numit lichidator, situatie pe care urmeaza sa o transmita Executivului.
Cine sunt actionarii BDF
Actionarii Bancii Dacia Felix, din „grupul Robinson”, s-au straduit din rasputeri sa se fereasca de ochii indiscreti ai Bancii Nationale. Aceasta explica participarea la capitalul social al bancii a unui numar de 14 persoane fizice, fiecare detinand sub 5%.
Una dintre explicatii ar putea fi tocmai profilul afacerilor pe care le desfasoara Freddy Robinson, specializat pe jocuri de noroc si cazinouri. Freddy Robinson detine, prin intermediul holding-ului Miloumor, alaturi de Yigal Zilka, prin mijlocirea companiei Queenco Ltd., societatea Resido Fibi Ltd., care opereaza doua cazinouri, unul la Lutraky, in Grecia, altul in Insula Rhodos.
Desi nu sunt de multi ani in banca, actualii administratori au reusit, prin manevrele intreprinse, sa atraga deja atentia organelor de cercetare penala. Pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj se gaseste in lucru dosarul cu numarul 136/P/2000 privind afacerea Kolal. La 31 august 1999, intre Kolal si BDF se incheie un contract-cadru de colaborare, prin care prima dintre societati, in calitate de prestator, urma sa se ocupe de recuperarea creantelor bancii si de valorificarea bunurilor aduse in garantie de societatile debitoare. Presedintele Consiliului de Administratie al acestei societati este nimeni altul decat Liviu Mandler, care ocupa aceeasi functie si in Banca Dacia Felix. Conditiile contractului spun ca „beneficiarul (adica BDF – n.n.) va pune la dispozitia prestatorului (adica Kolal – n.n.) spatiul disponibil din localurile sale, mobilierul si dotarile necesare, precum si toata asistenta juridica de care are nevoie”.
Societatea Kolal incasa lunar 30 la suta din sumele recuperate prin valorificarea activelor din garantii si, de asemenea, o suma invariabila „cu titlu de cheltuieli aferente”, in valoare de 25.000 dolari, ar urma sa se deduca din procentul recuperat. Potrivit legii, administratorul judiciar desemnat, societatea „Reconversie si Valorificare Active” din Bucuresti, a decis oprirea acestui contract si incetarea platilor catre Kolal. A fost sesizat faptul ca respectivul contract incalca Normele 8 ale BNR privind limitarea riscului de credit al bancilor.
In plus, pentru o creanta de 500.000 dolari, pe care Media Graph 95 o avea la banca, Kolal a acceptat recuperarea prin minute de publicitate si prin trecerea in proprietatea BDF a unui imobil din Bucuresti, care, ulterior, a fost inchiriat tocmai Kolal-ului, cu drept de subinchiriere.
De asemenea, pentru alte creante ale bancii, cum ar fi societatile Marmotrans sau CMMC (care detine postul Tele 7abc), s-a acceptat cesionarea acestora catre societati detinute tot de administratorii bancii.r
Al doilea dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj si inregistrat cu numarul 153/P/2000 este legat de afacerea Semrom Transilvania. In speta respectiva, societatea Kolal BV din Olanda, din acelasi faimos „grup Robinson”, a folosit drept paravan PAS-ul de la Semrom Transilvania, pentru a acapara societatea. PAS-ul a fost finantat prin Dacia Felix, cu conditia cesionarii ulterioare a actiunilor catre Kolal BV Olanda. Prima grija a noilor actionari a fost sa incheie un contract de consultanta cu firma israeliana HolyGolf, prin care se platesc 50.000 dolari semestrial, pentru o perioada de trei ani, cu posibilitatea prelungirii contractului pentru alti trei ani. r
Liviu Mandler face acum un lobby puternic pe langa Guvernul Romaniei, pentru a scoate banca din lichidare. (Bogdan Brasoveanu).