Băncile franceze pot face faţă unei restructurări a datoriei Greciei fără nici un fel de consecinţe, a declarat marţi ministrul francez pentru afaceri europene Jean Leonetti, transmite Dow Jones Newswires.
Ţările din zona euro au căzut de acord, marţi dimineaţa, asupra unui nou plan de salvare fără precedent, în valoare de 237 miliarde de euro, destinat Greciei. Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a salutat acordul, dar a subliniat necesitatea ca Grecia să implementeze reformele structurale la care s-a angajat.
Planul cuprinde, pe de o parte, un ajutor public sub formă de împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro până la finele lui 2014, după un prim program de sprijin pentru Grecia în luna mai 2010 care s-a ridicat la 110 miliarde de euro. Cealaltă componentă se referă la ştergerea datoriilor Greciei deţinute de creditorii privaţi, bănci şi fonduri de investiţii. La final, creditorii privaţi ai Greciei trebuie să accepte o pierdere de 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%.
"Băncile franceze, care au anticipat această situaţie şi mulţumită solidităţii lor, sunt într-o astfel de situaţie că nu vor exista consecinţe pentru poporul francez şi pentru instituţiile franceze de creditare", a afirmat Leonetti în parlament. Acesta a descris participarea investitorilor privaţi la planul de salvare al Greciei ca fiind "morală şi legitimă".
Multe bănci franceze au divizii internaţionale de investiţii, care au nevoie de sume mari în dolari pentru a-şi finanţa activitatea, dar instituţiile de creditare americane au devenit reticente în furnizarea de capital unor state din zona euro. Conform unui raport recent al agenţiei de evaluare financiară Fitch, băncile din SUA şi-au redus expunerea la cele franceze cu 69% din mai 2011, iar tendinţa continuă.
Dar BCE are în derulare un program de credite pe şase luni şi un an, care a încurajat băncile franceze să caute refinanţare mai aproape de casă, susţin analiştii.
Băncile franceze, prezente şi în România, s-au confruntat în ultimele luni cu vânzări masive ale acţiunilor lor la bursă deoarece criza datoriilor suverane a afectat valoarea băncilor europene de la începutul verii şi a majorat costurile de finanţare, în special în dolari, de pe pieţele americane.
SURSA: Agerpres