Băncile germane au fost de acord cu menţinerea expunerii pe bondurile greceşti deţinute, care au maturitate în 2014, ceea ce este echivalent cu o sumă de circa 2 miliarde euro, a declarat azi, în Berlin, Schaeuble. Totodată, instituţiile financiare germane care administrează active toxice din perioada crizei financiare, aşa-numitele “bad-banks”, vor contribui cu 1,2 miliarde euro, a spus ministrul Finanţelor.
“Expunerea totală a băncilor participante la bondurile greceşti însumează aproape 10 miliarde euro”, potrivit declaraţiei date astăzi reporterilor. “Cea mai mare parte a acestei expuneri, circa 55%, are o maturitate care merge dincolo de 2020. Cel puţin 2 miliarde de euro în bonduri cu o maturitate în 2014, vor fi puse din nou la dispoziţie de instituţiile participante”.
Preşedintele executiv al Deutsche Bank AG (DBK), Josef Ackermann, la o conferinţăde ieri din Berlin alături de cancelarul Angela Merkel, a prezis că societăţile financiare îşi vor adduce contribuţia pentru a evita o “criză”.
Creditorii din Germania şi Franţa sunt cei mai mari deţinători străini de bonduri greceşti, iar participarea lor ar putea ajuta Uniunea Europeană să-şi atingă scopul rostogolirii de către bănci a unor bonduri în sumă de cel puţin 30 miliarde euro.
“Băncile au cel mai mult de pierdut dacă izbucneşte o altă criză financiară şi, prin urmare, nu au altă opţiune decât să ajute”, a spus Dirk Becker, analist al Kepler Capital Markets. “O contribuţie din partea sectorului privat e un obstacol important, alături de votul Greciei, pentru a elibera drumul pentru un ajutor viitor”.